MENIU

Traian Băsescu: Banii împrumutaţi de la FMI nu vor fi returnaţi mai devreme de un an

Foto: gandul.info
Traian Băsescu: Eu sunt optimist în ceea ce priveşte împrumutul FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul întâlnirii CSAT, că s-a discutat în cadrul şedinţei şi despre deteriorarea situaţiei economice globale şi despre împrumutul de la FMI care "nu va fi returnat mai devreme de un an".

Şeful statului a adăugat că România are nevoie de "un element de siguranţă financiară", reprezentat de încheierea acordului de finanţare cu UE şi FMI.

"Marţi sau miercuri vom avea finalizarea expertizei FMI, dar nu vreau să vehiculez până atunci vreo sumă.  Vreau doar să dezmint anumite zvonuri, cum că suma împrumutată de la FMI să fie returnată într-un an. România are nevoie de un element de siguranţă financiară şi această siguranţă, în această situaţie de criză, ne-o oferă FMI în contextul deteriorării situaţiei economice naţionale", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că aceste discuţii au avut loc în afara şedinţei CSAT, după terminarea acesteia, profitând de faptul că erau prezenţi atât premierul Emil Boc, preşedintele PSD Mircea Geoană, vicepremierul Dan Nica, cât şi ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea.

Declaraţia preşedintelui Băsescu privind corelarea abordărilor faţă de chestiunile economice în cazul celor două partide aflate la guvernare vine după ce liderii PDL şi PSD au avut joi o întâlnire, la solicitarea social-democraţilor, care au susţinut că nu ştiau de demersul Guvernului privind un posibil împrumut cu FMI.

"Chiar dacă se propagă ideea dezastrului social cu privire la un împrumut al FMI, eu am o senzaţie de optimism. Avem nevoie de austeritate şi solidaritate, chiar dacă acest lucru a sporit alerta politicienilor şi a oamenilor de rând.  Vreau să adaug faptul că guvernul va face ce trebuie în această criză, iar ratele de rambursare vor fi gândite după primii 5 ani de graţie", a mai spus şeful statului.

Citeşte şi Creditul extern necesar României va fi însoţit de un plan anticriză, au hotărât liderii Coaliţiei
Mai multe articole despre:
CSAT economie Traian Băsescu FMI împrumut