MENIU

Traian Băsescu a cerut declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Tiberiu Muşetescu

Foto: financiarul.com

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului Justiţiei declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului.

"Urmare a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Procurorul general Laura Kovesi a cerut, pe 29 iunie, preşedintelui declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale pentru Ovidiu Muşetescu, fost şef APAPS şi fost ministru, în legătură cu privatizarea S.C. ALRO S.A. Slatina şi S.C. ALPROM S.A.

Procurorul general, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Tiberiu - Ovidiu Muşetescu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă în cazul acţiunii de privatizare a S.C. ALRO S.A. Slatina şi S.C. ALPROM S.A., în dosarul nr. 54/P/2005 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, se arată în comunicatul Parchetului General.

În cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsa de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar, susţin procurorii.

Întrucât la data săvârşirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmărire penală, Muşetescu Tiberiu – Ovidiu avea calitatea de membru al Guvernului, s-a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale, se mai arată în comunicat.

Ovidiu Muşetescu, pentru care procurorii cer începerea urmăririi penale, este cel mai important nume vizat de anchetatori în urma actelor premergătoare efectuate în dosarul în care este verificată privatizarea ALRO Slatina, au explicat pentru NewsIn surse judiciare, pe 29 iunie.  Aceleaşi surse declarau că, în funcţie de avizul dat de şeful statului, procurorii DNA vor decide în ce mod vor continua ancheta în legătură cu privatizarea ALRO.