MENIU

Toţi procurorii care s-au ocupat de cazul Gorbunov au fost de acord cu eliberarea acestuia. Oftalmologul admite că este posibil să se fi înşelat asupra diagnosticului

foto: picasaweb.google.com
Oftalmologul care l-a consultat pe Gorbunov şi a dat diagnosticul de glaucom susţine că nu a recomandat ca Gorbanov să fie eliberat din cauza bolii

Toţi procurorii de la Craiova care s-au ocupat de cazul Gorbunov au fost de acord cu eliberarea acestuia, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Parchetului Dolj. Nici măcar procurorul de caz, Marius Vlădoianu nu s-a opus deciziei date de Tribunalul Dolj. Pe de altă parte, oftalmologul care l-a consultat pe Gorbunov spune că a dat diagnosticul de glaucom, dar că nu i-a recomandat pacientului o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi admite că este posibil să se fi înşelat în privinţa diagnosticului.

Cererea de întrerupere a pedepsei depusă în instanţă de Serghei Gorbunov a obţinut încă din start acceptul procurorilor. Primul a fost cel de şedinţă. Astfel, cu un aviz pozitiv venit din partea procurorului de şedinţă, instanţa a decis întreruperea pedepsei. La rândul său, un alt procuror, Marius Vlădoianu, cel care se ocupa de caz, a fost şi el de acord cu decizia dată şi nu a atacat-o cu recurs.

Oftalmologul care l-a consultat pe Gorbunov spune că a dat diagnosticul de glaucom, dar că nu i-a recomandat pacientului o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi admite că este posibil să se fi înşelat în privinţa diagnosticului.
"Când vine la mine la consultaţie, eu nu ştiu că el cere să fie eliberat sau ajunge la medicină legală. Acest diagnostic, ca şi crizele de subatac de gaucom, nu necesită, în primul rând, ieşirea", a declarat medicul oftalmolog Carmen Marin.

Cu diagnosticul dat de oftalmolog, Gorbunov s-a adresat Penitenciarului care a convocat o comisie de examinare din care au făcut parte medicul Carmen Marin, medicul Claudiu Ţolescu, de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Craiova, şi Leontin Braşoveanu, de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Gorbunov a fost examinat în două rânduri, întocmindu-se în cazul lui două rapoarte, la 4 decembrie 2007 şi la 25 februarie 2008.

Astfel, în raportul comisiei, medicii recomandau ori internarea acestuia sub pază pentru operaţie, ori eliberarea pentru două-trei luni. Documentul a ajuns în februarie 2008 la dosarul depus la Tribunalul Dolj. Judecătorul a decis că cea mai bună soluţie este eliberarea lui Gorbunov, iar procurorii nu au făcut recurs la soluţia dată în instanţă.

La Craiova a fost aşteptat luni şi raportul Parchetului General în cazul eliberării lui Serghei Gorbunov pe motive medicale. De altfel, o comisie a Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a sosit duminică noaptea, într-o vizită fulger, şi a ridicat toate dosarele legate de cazul Gorbunov. În plus CSM s-a autosesizat, iar inspecţia judiciară verifică dosarul în care Serghei Gorbunov a fost pus în libertate. 

Potrivit jurnaliştilor de la Cotidianul, procurorul care n-a atacat decizia de întrerupere a executării pedepsei lui Gorbunov este cercetat de DNA. Marius Vlădoianu este suspectat că ar fi luat mită de la infractori trimişi în judecată la Tribunalul Dolj. Potrivit Cotidianul, procurorul a mai fost cercetat de DNA, în 2005, pentru trafic de influenţă, dar procurorii Anticorupţie au decis atunci neînceperea urmăririi penale. Numele său a apărut într-un scandal de trafic de influenţă într-un dosar ce-l privea pe un interlop craiovean. Vlădoianu riscă excluderea din magistratură, tot pentru gravă neglijenţă, dacă inspectorii CSM constată că avea motive întemeiate pentru a promova recursul.

Judecătoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, care a decis întreruperea cu trei luni a executării pedepsei de 15 ani de închisoare primite de Serghei Gorbunov, ar putea fi exclusă din magistratură în urma concluziilor inspecţiei judiciare, au declarat surse din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru Cotidianul, pe motivul „exercitării funcţiei cu gravă neglijenţă”, abatere stipulată de statutul magistraţilor.

Această sancţiune poate surveni ca urmare a faptului că raportul medico-legal care a stat la baza deciziei judecătoarei Maria Nicola nu recomanda neapărat întreruperea pedepsei ca unică soluţie la boala de care suferea Serghei Gorbunov. „Opinăm fie pentru întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de două-trei luni, în care este inclusă şi refacerea postoperatorie, fie internare sub pază pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale”, au apreciat medicii legişti. 

Mai multe articole despre:
Craiova anchetă CSM procuror ANP Serghei Gorbunov