MENIU

Topul celor mai frumoase meciuri ale deceniului - VEZI VIDEO

Nemţii au uitat repede de umilinţa cu Anglia, iar la CM 2002 au jucat finala

Ziarul The Mirror a centralizat cele mai frumoase partide disputate din anul 2000. Pe primul loc se află finala din 2001 a Cupei UEFA, în care a evoluat şi Cosmin Contra.

Primul deceniu al mileniului trei stă să se încheie, prilej pentru marile publicaţii să se orienteze spre alcătuirea de topuri întinse pe o perioadă mai mare de timp, în speţă pe intervalul 2000-2009. Cotidianul britanic The Mirror a întocmit o astfel de listă girată de unul dintre jurnaliştii săi de prestigiu, Martin Lipton, care de-a lungul carierei sale profesionale a însoţit Anglia la şapte competiţii majore internaţionale. Conform acestuia, lista arată astfel:
10. Arsenal - Tottenham 4-4 (Premier League, octombrie 2008)
Era abia al doilea meci al lui Harry Redknapp pe banca lui Spurs. Bentley a dechis scorul pentru Tottenham, printr-un şut de la 40 de metri, dar în minutul 88 echipa sa era condusă cu 2-4. Şi totuşi oaspeţii au plecat cu un punct de pe Emirates.

9. Italia - Germania 2-0 (Campionatul Mondial, semifinale, iulie 2006)
A fost cel mai spectaculos meci al ultimului turneu final mondial, însă cele două echipe nu s-au putut departaja după 90 de minute. Se părea că meciul se va decide la penalty-uri, dar peninsularii le-au dat oaspeţilor lovitura de graţie, punctând de două ori după minutul 119.

8. Chelsea - Liverpool 4-4 (Champions League, sferturi, aprilie 2009)
Pe Anfield, \"cormoranii\" pierduseră cu 1-3, iar în meciul de la Londra le lipsea căpitanul Steven Gerrard. Chiar şi aşa, a rezultat un retur incredibil, în care Liverpool conducea la pauză cu 2-0. Minutul 77 o găsea pe Chelsea conducând cu 3-2, pentru ca în minutul 83 Liverpool să întoarcă la 4-3. Mai avea nevoie de un gol pentru calificare, însă cel care a înscris a fost Lampard.

7. Manchester United - Real Madrid 2-3 (sferturi, aprilie 2000)
Nu este partida care l-a făcut pe Roman Abramovic să investească în fotbal, evenimentul respectiv consemnându-se trei ani mai târziu. Meciul din 2000 s-a încheiat 0-0 pe Bernabeu, iar în retur spaniolii conduceau deja pe Old Trafford, în minutul 52, cu 3-0.

6. Germania - Anglia 1-5 (calificări CM 2002, septembrie 2001)
\"Chiar şi Heskey a marcat\", cântau ironic fanii englezi, după una dintre cea mai glorioasă victorie asupra nemţilor. La turneul final Germania avea să se califice înfinală, pe când Anglia a plecat acasă după sferturi.

5. Manchester United - Arsenal 0-1 (Premier League, mai 2002)
De la \"tunari\" lipseau Henry, Bergkamp şi Tony Adams, iar părerea unanimă este că a fost cel mai dur duel dintre Fergusson şi Wenger.

4. Manchester United - AC Milan 3-2 (Champions League, semifinale, mai 2007)
A fost una dintre acele partide despre care şefii lui Dinamo spun că i-a demoralizat pe \"câini\", fiindcă dacă englezii cucereau trofeul, anul următor Dinamo juca direct în grupele Ligii Campionilor. În plan obiectiv, meciul a fost o plăcere pentru orice microbist.

3. Croaţia - Anglia 1-4 (calificări CM 2010, septembrie 2008)
Dulcea răzbunare, după ce croaţii îi lăsaseră pe englezi să privească de acasă Euro 2008. Theo Walcott marca trei goluri, dar era primul mare examen al lui Fabio Capello pe banca naţionalei Albionului. L-a trecut cu brio.

2. Liverpool - AC Milan 3-3 (finala Champions League, mai 2005)
Dramaticum meci, câştigat de \"cormorani\" la penalty-uri, după ce la pauză italienii conduceau cu 3-0.

1. Liverpool - Alaves 5-4 (finala Cupei UEFA, 2001)
A fost o partidă de neuitat, în care pe teren a fost şi fundaşul român Cosmin Contra. Englezii au condus cu 2-0 şi 3-1, au fost egalaţi, au marcat pentru 4-3 şi au fost egalaţi în minutul 89. În minutul 117 avea să se marcheze ultima oară, catalanul Geli trimiţând balonul în propria-i poartă.