MENIU

Tokes Laszlo se plânge la PE că maghiarii au fost înlăturaţi din deconcentrate

Foto: images.google.ro

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, duminică, la Târgu Mureş, că vineri seara a trimis un memoriu către Parlamentul European în care a descris înlăturarea maghiarilor de la conducerea deconcentrate.

"Am înaintat un memoriu către conducătorii Europei Unite, Jose Manuel Durao Barosso, Hans Gert Pottering, respectiv Leonard Orban, prin care i-am informat despre situaţia de demisionare forţată, politică combinată cu caracter etnic a deconcentratelor din judeţele unde locuiesc maghiarii. Suntem pregătiţi să ne ducem până la ultima instanţă în această privinţă până când se va normaliza situaţia, pe criterii etnice normale", a declarat Tokes.

El consideră, drept cel mai bun exemplu, Tirolul de Sud, unde, spune el, situaţia minorităţilor a fost rezolvată. "În Italia, în Tirolul de Sud, toţi funcţionarii din această regiune autonomă sunt aleşi sau numiţi conform proporţiei etnice, germani, respectiv italieni. Nici românilor nu le convin astfel de practici. Eu înţeleg partea politică; fiecare partid a procedat mai mult sau mai puţin aşa. Dar unde se suprapune politicul, problema naţională peste politic să procedeze mai sensibil şi luând în considerare etnia", a precizat europarlamentarul.

Întrebat dacă scopul este acela ca funcţionarii destituiţi să fie numiţi în aceleaşi funcţii, episcopul a devenit radical. "Nu aşa se pune problema pentru noi, politicienii autonomişti. Noi considerăm că e treaba noastră să organizăm învăţământul în limba maghiară, conform dreptului nostru colectiv chiar şi la autonomie. Nu are nimeni să se bage în educaţia maghiară, dreptul nostru de a decide în problemele care ne privesc, nu cred că asta supără un majoritar român", a afirmat Tokes Laszlo.

REALITATEA.NET vă provoacă la o dezbatere pe tema înlăturării maghiarilor de la conducerea deconcentratelor. 

Mai multe articole despre:
maghiari Laszlo Tokes deconcentrate