MENIU

Titan, cel mai mare dintre sateliţii planetei Saturn, are ceaţă la fel ca Pământul

Lacuri de metan pe suprafaţa satelitului Titan

Cel mai mare satelit natural al lui Saturn, Titan, este singurul loc din sistemul solar, înafară de propria noastră planetă, unde se găsesc cantităţi importante de lichid (în general metan şi etan) la suprafaţă. 

Potrivit astronomului planetar Mike Brown de la California Institute of Technology (Caltech), Pământul şi Titan au o caracteristică comună, care este direct legată de lichidul de la suprafaţă, şi anume ceaţa.

Prezenţa ceţii reprezintă prima dovadă de interacţiune dintre suprafaţă şi atmosferă, existând astfel un ciclu continuu despre care se credea că se manifestă doar pe Pământ.

În cadrul unei conferinţe de pe 18 decembrie de la American Geophysical Union 2009, Brown a prezentat mai multe dovezi care arată că polul sud al satelitului Titan este acoperit, aproape în întregime, cu metan lichid care generează ocazional straturi de ceaţă.

Brown şi colegii săi au descris descoperirile lor într-o lucrare publicată în jurnalul ştiinţific The Astrophysical Journal Letters.

Descoperirea ceţii a fost făcută cu ajutorul datelor oferite de „Visual and Infrared Mapping Spectrometer” (VIMS) de la bordul sondei spaţiale Cassini care investighează planeta Saturn şi sateliţii său în ultimii cinci ani.

 

Mai multe articole despre:
Titan Saturn pământ ceaţă atmosferă metan