MENIU

Tinerii sunt categoria cea mai grav afectată de noua gripă în Statele Unite

Foto: wordpress.com

Tinerii sub 25 de ani sunt categoria cea mai grav afectată de gripa porcină în ultimele săptămâni, în Statele Unite, arată statisticile parţiale privind internările şi decesele, publicate marţi de autorităţile federale, citate de AFP.

În perioada 1 septembrie - 10 octombrie, 27 de state americane au anunţat că 4.958 de persoane au fost internate cu gripă porcină, dintre care 53% au fost tineri sub 25 de ani, a spus Anne Schuchat, director pentru imunizare şi boli infecţioase la Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

39% au fost persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani şi numai 7% persoane peste 65 de ani, a adăugat ea, subliniind că aceste statistici "incomplete (...) permit ilustrarea caracteristicilor" aceste pandemii, care par opuse celor ale gripei sezoniere.

În ceea ce priveşte mortalitatea, din totalul de 292 de decese provocate de gripă porcină, în 28 de state, în perioada 1 septembrie - 10 octombrie, 23,6% s-au produs în rândul persoanelor sub 25 de ani, 65% în grupa de vârstă 25-64 de ani şi 11,6% în rândul celor peste 65 de ani. Majoritatea tinerilor care au murit din cauza gripei porcine sufereai şi de boli cronice, precum astm şi insuficienţă cardiacă.

În comparaţie, gripa sezonieră provoacă 90% din decese în rândul celor cu vârste de peste 65 de ani.

Schuchat a anunţat marţi şi 43 de decese în rândul copiilor provovate în perioada 1 septembrie - 10 octombrie în Statele Unite, adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani fiind cei mai grav afectaţi (circa 50% din decese).

Responsabilul din cadrul CDC a subliniat cât de important este ca persoanele cu grad ridicat de risc (precum femeile însărcinate) care prezintă simptome virale să urmeze din timp tratamentul cu antivirale, precum Tamiflu. "Este foarte important ca acestor bolnavi să li se administreze rapid antivirale", a explicat ea.