MENIU

Tinerii europeni vor avea acces gratuit, de sâmbătă, la vizitarea muzeelor din Franţa

Foto> photos4travel.com

Tinerii europeni sub 26 de ani şi profesorii de şcoală primară şi generală vor avea acces gratuit, de sâmbătă, în muzeele şi monumentele naţionale de pe teritoriul Franţei, pentru a vizita colecţiile permanente, potrivit unei decizii a guvernului francez, informează cotidianul Le Figaro.

Măsura, anunţată încă din ianuarie 2008 de preşedintele Nicolas Sarkozy, are ca scop atragerea tinerilor pentru a descoperi comorile de artă ale muzeelor franceze. În acest program sunt incluse 50 de muzee şi 100 de monumente naţionale, precum Luvrul, Muzeul marinei, castelul de pe muntele Saint-Michel sau Arcul de Triumf. De gratuitate ar putea profita aproximativ 6,5 milioane de tineri francezi, 50 de milioane de tineri europeni şi 870.000 de profesori.  

Finanţarea acestui proiect a făcut obiectul multor întâlniri la sediul guvernului, iar, într-un final, s-a adoptat decizia de compensare integrală a costurilor. Astfel, statul fracez va trebui să plătească aproximativ 30 de milioane de euro pe an diverselor ministere care au în administrare muzeele şi monumentele.

Oficial, reprezentanţii muzeelor sunt mulţumiţi de adoptarea acestui proiect, care permite fidelizarea tinerilor şi atragerea unor noi vizitatori, însă o mare parte a directorilor marilor instituţii implicate se îndoiesc că statul ar fi un bun platnic şi se tem că vor pierde fonduri importante.

Luând în considerare tinerii din toate statele membre ale Uniunii Europene, aceştia ar putea reprezenta 3,6 milioane de vizitatori pe an (11% din total). La muzeul Orsay, tinerii între 18 şi 25 ani reprezintă 12% dintre vizitatori, la Versailles aproape 30%, iar la Luvru aproape 25%. Conducerea muzeului Luvru a estimat că proiectul de acces gratuit îi va aduce zece milioane de euro pe an din partea statului.
Mai multe articole despre:
turism Franţa vizită muzeu tineri monumente