Tichete cadou de Crăciun. Ce valoarea au și în ce condiții se pot acorda
În perioada sărbătorilor de iarnă, o serie de angajați vor avea parte de beneficii din partea angajatorilor, sub forma tichetelor cadou.
Modalitatea de acordare a tichetelor cadou este reglementată prin OUG nr.130/2021, după cum urmează:
„ART. 15 (1) Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.
(2) Este interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât cei prevăzuți la alin. (1).”
Regim fiscal
– Pentru angajatori plătitori de impozit pe profit
Potrivit art. 25 alin. (3 ) lit. b)cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli sociale, deductibile limitat, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
-Pentru salariați
Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:
-cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
-cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
-cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Pentru ce pot fi folosiți banii
Cardurile cadou pot fi utilizate pentru achiziționarea mai multor tipuri de produse și servicii, precum modă, bijuterii, IT&C, sport, amenajări interioare, hypermarketuri.