MENIU

Theodor Stolojan: Când am fost desemnat premier, am propus un moratoriu cu propunerile electorale, dar ideea a fost respinsă

Foto: wordpress.com
Stolojan a lăsat să se înţeleagă că respingerea ideii unui moratoriu ar fi fost unul dintre motivele pentru care a ales să nu rămână în fruntea Guvernului, la sfârşitul anului 2008
Stolojan a criticat guvernarea liberală, despre care a afirmat că în doi ani a devastat finanţele publice

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat luni la Realitatea TV că, după ce a fost desemnat premier, la sfârşitul anului 2008, a propus întocmirea unui moratoriu cu propunerile electorale ale PSD şi PD-L, dar că ideea nu a fost agreată de coaliţie. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care Stolojan a respins funcţia de şef al actualei guvernări.

"Din primele clipe în care am fost desemnat prim-ministru de către preşedintele Traian Băsescu, le-am spus celor doi preşedinţi de partide (PSD şi PD-L, n. red.) şi preşedintelui ţării că singura soluţie a României la momentul respectiv este declararea unui moratoriu cu tot ce au însemnat propuneri electorale, cu tot ce au însemnat măsuri luate de lăcustele liberale în ultimele luni şi care aveau termen de aplicare începând cu 1 ianuarie 2009", a declarat Theodor Stolojan, precizând că această idee nu a fost însă agreată de coaliţie.

În plus, Stolojan a lăsat să se înţeleagă că acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care a ales să nu rămână în fruntea Guvernului.

"Mi-era clar din octombrie-noiembrie ce se întâmplă în lume şi încotro evoluează lucrurile. La vremea respectivă, toţi s-au uitat la mine şi au avut mari îndoieli că un moratoriu este posibil în România", a afirmat prim-vicepreşedintele PD-L. "Atunci am înţeles pentru prima dată că preşedinţii de partide trebuie să îşi asume asemenea responsabilitate", a completat Stolojan.

"Am fost desemnat premier, deci nu mi-am asumat nimic, şi i-am spus preşedintelui că e bine ca primul ministru, în această formulă care s-a creat, să fie preşedintele PD-L", a mai spus democrat-liberalul, adăugând că, în opinia sa, gestul de a se retrage de la guvernare a fost unul "în favoarea României".

Stolojan a criticat guvernarea liberală, despre care a afirmat că în doi ani a devastat finanţele publice: "La sfârşitul anului 2008, România avea o datorie externă pe termen scurt de 22 miliarde de euro. Aste nu e de joacă, poate că nu ştim prin ce pericol am trecut la începutul acestui an". 

Mai multe articole despre:
guvern Theodor Stolojan moratoriu funcţie PD-L