MENIU

Theodor Paleologu: "O ţară mare poate să-şi permită şi un bou drept preşedinte, una mică are nevoie de un intelectual. Noi suntem la mijloc"

FOTO: NewsIn

După Machiavelli şi Marcus Aurelius, Paleologu şi-a mai găsit un guru - Vaclav Havel. Aflat la lansarea cărţii fostului preşedinte ceh, "Pe scurt, vă rog!", ministrul Culturii a profitat de ocazie pentru a vorbi mai mult despre el.

Deşi l-a pronunţat mereu pe principiul “monseur sî scrie, monseur sî zişi”, numindu-l pe autor Vaclav, deşi a fost amical corectat de Doina Jela, ministrul a spus că această carte l-a încântat şi l-a înspăimântat în acelaşi timp. “Vaclav Havel vorbeşte aici despre faptul că la putere stai câţiva ani, dar “fost” politician vei fi toată viaţa. Spre deosebire de el care a făcut lucrurile la timpul lor, scriind mai întâi, apoi devenind preşedinte şi de-abia la sfârşit fost preşedinte, eu cred că am început greşit că tot îmi spunea Stelian Tănase că-mi pierd vremea cu prostii”.

Vorbind despre importanţa lui Havel ca preşedinte al Cehiei, Paleologu a făcut o analiză politică de mare angajament: “Cu cât o ţară mică e mai mică, cu atât este mai necesar ca şeful statului să fie un intelectual de anvergură.

Citeşte mai mult