MENIU

Testele rapide pentru diagnosticarea gripei porcine nu sunt întotdeauna fiabile

Foto: expressibian.com

Testele vândute în comerţ pentru diagnosticarea gripei porcine sunt departe de a fi infailibile şi adesea nu reuşesc să identifice virusul, avertizează un raport sanitar american publicat joi, transmite NewsIn.

Testele de diagnosticare rapidă (RIDT), care ar trebui să dea rezultatul în 15 minute, nu prea identifică virusul A(H1N1) în faza incipientă a infecţiei, a anunţat Centrul american de control al bolilor (CDC).

"Deşi RIDT sunt capabile să detecteze noul virus A(H1N1) pe baza eşantioanelor de secreţii respiratorii care conţin virusul în concentraţie mare, sensibilitatea lor este slabă şi chiar foarte slabă atunci când virusul este prezent în concentraţie mică", adaugă CDC.

"Un rezultat negativ nu exclude deci posibilitatea infecţiei cu virusul gripal A(H1N1)", avertizează raportul.

Cercetătorii au testat trei asemenea teste - Inverness Medical BinaxNOW Influenza A&B, Becton Dickinson Directigen EZ Flu A+B şi Quidel QuickVue Influenza A+B - pe 56 de eşantioane infectate colectate între aprilie şi mai, când a izbucnit epidemia de gripă porcină. Analizele anterioare confirmaseră pentru toate eşantioanele prezenţa virusului gripei porcine sau al celei sezoniere. Din cele cu prezenţă ridicată a virusului A(H1N1), a existat un caz în care două dintre cele trei teste au eşuat.

La cele 35 de eşantioane cu o prezenţă slabă a virusului A(H1N1), performanţa testelor s-a dovedit "semnificativ mai slabă", acestea identificând virusul în proporţie de 40-69%. Aceasta înseamnă că "multe cazuri de gripă nu vor fi diagnosticate", subliniază raportul, care îndeamnă pacienţii să apeleze la un medic.

În iunie, CDC aprecia că un milion de americani au contactat probabil gripa porcină, fără a fi diagnosticaţi, adică de 40 de ori mai multe cazuri decât numărul cazurilor identificate în ţară (28.000).

Cantitatea de virus prezentă într-un eşantion este cel mai ridicată în primele trei zile de boală, iar vârsta pacientului poate influenţa concentraţia virusului, copiii "stocând mai mult virus pentru o perioadă mai mare".
Copiii şi tinerii, mai vulnerabili la acest virus, au fost incluşi în cele 160 de milioane de americani care vor fi vaccinaţi cu prioritate la toamnă, în limita dozelor de vaccin disponibile.

Mai multe articole despre:
test vaccin diagnosticare gripă porcină