MENIU

Temniţa durerii

Foto: REALITATEA.NET
Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet este primul muzeu din Europa dedicat celor care au fost închişi de vechiul sistem pentru ca aveau curajul să îl infrunte.

A strâns între pereţii ei sute de suflete mutilate de regimul comunist. Mulţi prizonieri deportaţi din URSS şi-au găsit sfârşitul dupa gratiile reci de fier. Închisoarea din Sighetul Marmaţiei demonstrează că spiritul omului poate atinge limite ale suferinţei greu de imaginat.

Azi, celulele puşcăriei s-au transformat în file de istorie, pe care turiştii le răsfoiesc cu respiraţia tăiată. Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet este primul muzeu din Europa dedicat celor care au fost închişi de vechiul sistem pentru ca aveau curajul să îl infrunte. 

Odată ce îi treci pragul, te loveşte un aer rece, apăsător. Simţi fiori de gheaţă pe şira spinării. Închisoarea a fost construită în 1897. 50 de ani mai târziu, românii deportaţi sau prizonieri de război în Uniunea Sovietică, la repatriere treceau pe aici. După 1948, când comunismul s-a consolidat, Sighetul a devenit o închisoare pentru oponenţii regimului.

Trecem printre chipuri de bărbaţi şi femei, tineri şi bătrani, feţe surâzătoare sau încruntate. Vieţi curmate în numele unor idei nebune. La început erau închişi elevi, studenţi şi ţărani. Au urmat apoi figurile de seamă ale României interbelice. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950, peste 100 de foşti demnitari şi alţi oameni importanţi au fost aduşi aici. Miniştri, politicieni, academicieni, istorici, ofiţeri sau jurnalişti. Iuliu Maniu şi-a găsit sfârşitul la Sighet.

Cămaşa petic pe petic, bocancii găuriţi şi ciorapii cârpiţi atât de mult încât sunt aproape destrămaţi...suficient cât să ne imaginăm mizeria şi suferinţa, fie şi pentru o clipă. Pentru ei, cei închişi, a însemnat zi după zi, an după an, tinereţea...şi uneori viaţa.

Ioan Ilban avea 17 ani când a fost ridicat de Securitate şi adus cu forţa aici, fără nicio explicaţie. A fost unul dintre tinerii ţărani maramureşeni care s-au opus sistemului. "După aproape o lună, tot de unul singur şi infometat, am împlinit varsta de 18 ani. Nu pot uita ziua aia, într-adevăr.", îşi aminteşte bărbatul.

Cu timpul, s-a obişnuit cu pereţii reci şi mâncarea proastă. Aerul de afară îl putea respira zece minute pe săptămână, când aveau voie să iasă în curte. Cele mai groaznice lucruri nu începuseră încă.

În cei trei ani de detenţie la închisoarea din Sighet şi la alte puşcării din ţara, Ioan Ilban a cunoscut sute de spirite îngenunchiate: "I-am cunoscut pe toţi, aproape. Au făcut parte din grupul de rezistenţă din munţii Tibleşului. Aici este tatăl meu, după arestarea mea, i-a gasit nod în papură ca să îl bage şi pe tata la închisoare."

De multe ori, tortura avea un singur scop: moartea.

Zeci de deţinuţi politici ai închisorii din Sighet au fost îngropaţi aici, în Cimitirul Săracilor. Mormintele nu pot fi însă identificate pentru că gardienii aduceau trupurile noaptea şi le îngropau pe întuneric.

Paginile despre ororile comunismului poate se vor îngălbeni în timp, însă - cum spunea Gheorghe Brătianu, "adevărul rămâne, oricare ar fi soarta celor care l-au servit... "

Mai multe articole despre:
închisoare Sighetul Marmaţiei