MENIU

Televiziunile la alegeri: exit poll-uri ilegale, frauda la urne îngropată şi obsesia pentru caseta cu Băsescu

Agenţia de Monitorizare a Presei a criticat principalele posturi TV.

Posturile de televiziune româneşti au comis o serie de abateri profesionale sau legale înainte şi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, arată un raport realizat de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei.

Comportamente editoriale neprofesionale, partipris-uri evidente şi obedienţă faţă de patronat. Acestea sunt principalele acuze pe care ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei le aduce celor mai importante televiziuni din România în timpul campaniei electorale.

Televiziunile au abandonat subiectul fraudei electorale mult prea devreme
după încheierea primului tur de scrutin, spun reprezentanţii organizaţiei. \"Ultramediatizat în perioada premergătoare primului tur şi, mai ales, în ziua alegerilor, când televiziunile au prezentat într-o manieră alarmistă pericolul fraudării, subiectul a dispărut total din agenda presei în zilele urmatoare\", arată Agenţia de Monitorizare a Presei.

O altă neregulă constatată este difuzarea ilegală a rezultatelor exit pollurilor înainte de ora 21.00 în ziua alegerilor. \"Realitatea TV a difuzat în mod repetat anunţuri care trimiteau telespectatorii la site-ul oficial al postului de televiziune pentru a vedea rezultatele preliminare ale exit-poll-urilor. În jurul orei 20:40, Realitatea TV a prezentat o listă a primilor şase candidaţi consideraţi “cu şanse” şi a demarat procesul de “excludere” a trei dintre aceştia, în funcţie de estimările INSOMAR\", descrie agenţia un comportament sancţionat, de altfel, cu amendă de CNA.

Tot Realitatea TV a acţionat, prin intermediul unui spot, precum un agent electoral în favoarea lui Crin Antonescu, mai spun reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei. \"Spotul este un promo care susţine un anumit model de politician şi discurs politic. Imaginile şi mesajele sonore alese de Realitatea TV pentru a ilustra aceste principii conţin două declaraţii ale candidatului Crin Antonescu, în care acesta spune că nu îl va susţine niciodată pe candidatul Traian Băsescu\".

Nici TVR-ul nu a fost scutit de criticile formulate de Agenţia de Monitorizare a Presei. Televiziunea publică l-a promovat pe Mircea Geoană în timpul unui meci de fotbal. În data de 24 noiembrie, în timpul meciului de Liga Campionilor dintre Unirea Urziceni şi FC Sevilla, comentatorii TVR au menţionat prezenţa pe stadion a lui Mircea Geoana şi a consilierului acestuia, Cozmin Guşă.

Imaginile cu Traian Băsescu care pare să lovească un copil, difuzate obsesiv de Realitatea TV şi Antena 3, sporesc în cazul celor două televiziuni suspiciunile de obedienţă editorială, spune analiza Agenţiei de Monitorizare a Presei. \"Există riscul ca astfel de comportamente editoriale ale jurnaliştilor să alimenteze imaginea acestora de executanţi ai unor comenzi venite din partea patronatului