MENIU

Telefoanele mobile ne schimbă creierul

FOTO: Flickr / gailjadehamilton

O echipă de cercetători suedezi au descoperit un efect biologic pe care utilizarea telefoanelor mobile îl are asupra creierului. N-au ajuns, totuşi, la concluzia dacă efectul este pozitiv, negativ sau neutru.

Zecilor de studii despre posibile efecte negative pe care le are utilizarea telefoanelor mobile asupra organismului uman li s-a mai adăugat unul. Cercetătorii suedezi de la Universitatea Örebro au găsit o legătură între folosirea mobilului şi o cantitate sporită de proteine, denumit transtiretină, în sânge. Transtiretina este asociată lichidului în care este învăluit creierul.

O creştere a nivelului de transtiretină nu este neapărat un motiv de îngrijorare, însă indică faptul că utilizarea telefoanelor mobile are anumite efecte biologice asupra creierului, declară cercetătorul Fredrik Söderqvist citat de Live Science.

Acelaşi studiu indică faptul că atât copiii, cât şi adolescenţii care utilizează frecvent telefonul mobil acuză mai frecvent probleme de sănătate precum dureri de cap sau dificultăţi de concentrare.

Institutul Naţional de Sănătate din SUA are, în acest sens, câteva sfaturi pentru a evita problemele de sănătate legate de utilizarea acestor aparate: ţineţi tot timpul telefonul la cel puţin doi centimetri distanţă de corp, nu-l folosiţi când semnalul e slab pentru că acesta emite mai multă putere în încercarea de a recepta acest semnal, folosiţi microfoane cu fir, nu Bluetooth, pentru că şi acestea implică emisii.