TEDx Bucharest: Putem deveni propriii noştri psihologi
30% dintre noi au avut, au sau vor avea o problemă mentală, spune un raport OMS. Soluţia nu este mai mulţi psihologi cu diplomă, ci mai degrabă psihologi cu jumătate de normă, selectaţi din rândul nostru, este de părere chiar psihologul Mugur Ciumăgeanu. REALITATEA.NET vă ţine la curent cu cele mai interesante prezentări ale evenimentului care a avut loc vineri la Bucureşti.
“Ideea mi-a venit într-un moment de depresie”, recunoaşte psihologul şi antropologul Mugur Ciumăgeanu, care, nu mai trebuie spus, ştie că mulţi dintre cei care-l ascultă la TEDx Bucharest au micile lor deranjamente mentale.
A încercat în 2006 să se lupte cu problemele de sănătate mentală ale românilor din vârful piramidei; în numai un an şi jumătate a renunţat acuzând sabotajul sistematic al autorităţilor române.
"Nu suntem mai sănătoşi mental decât era acum 100 de ani, deşi medicina a făcut progrese enorme”, constată Ciumăgeanu. “Nu avem decât nişte pastile mici cu care încercăm să tratăm depresiile, nicidecum maşinării imense şi performante. Siguranţa socială, reducerea sărăciei sau medicamentele au prea avut puţine efecte asupra acestei probleme sociale”, mai spune psihologul.
Tehnologia poate fi de ajutor celor ca Mugur Ciumăgeanu, admite acesta, “doar că o folosim mai mult ca instrument de constatare şi comunicare şi mai puţin ca instrument de intervenţie”.
I-a venit, în acest fel, o idee care să se inspire din modelul brevetat de Wikipedia, pe care o face cunoscută participanţilor TEDx. “E un sistem wiki care ar însemna liberalizarea soluţiilor în sănătarea mentală în afara ariei profesionale. Se dezvoltă astfel un mecanism care se auto-reglează, un mecanism care poate folosi extraordinarele tehnologii de networking”.
Care ar fi rezultatul? “Cu toţii am deveni profesionişti în boli de natură mentală în următorii 10-20 de ani”.