MENIU

Taxa de trecere a podului Feteşti-Cernavodă este în conformitate cu normele UE

Foto: RTV

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Dorina Tiron, a declarat luni pentru NewsIn că taxa de trecere a podului peste Dunăre, Feteşti-Cernavodă, este în conformitate cu normele UE şi nu s-a făcut nimic ilegal.

"Taxa nu are legătură cu rovinieta. Rovinieta este rovinieta, iar taxa este de fapt un tarif de trecere peste Dunăre. Toate ţările percep acest tarif peste podurile mari care necesită întreţinere" a declarat Tiron.

Aceasta a menţionat că tronsonul de autostradă la podul peste Dunăre, Feteşti-Cernavodă, şi staţia de taxare au fost construite din bani de la ISPA şi UE a solicitat introducerea acestui tarif. În plus, Tiron a subliniat faptul că dacă CNADNR este administratorul drumului, utilizatorul este obligat să plătească.

Preşedintele FORT, Augustin Hagiu a declarat pentru NewsIn că Federaţia Operatorilor Români de Transport  a depus luni o sesizare la Comisia Europeană (CE) în legătură cu taxa de trecere a podului peste Dunăre, Feteşti - Cernavodă.

Potrivit acestuia, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ar trebui să elimine rovinieta, dacă decide menţinerea taxei de pod, deoarece podul este parte integrantă a Autostrăzii Soarelui, iar taxa de pod poate fi percepută ca taxă pe autostradă.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) încasează de luni taxe de până la 68 de lei pentru vehiculele care vor traversa podul peste Dunăre, Feteşti-Cernavodă.

Proprietarii de autoturisme plătesc pentru trecerea podului suma de 10 lei, iar cei de motociclete achită şapte lei. Şoferii de microbuze şi autovehicule, care au masa totală maximă autorizată sub 12 tone, plătesc pentru o traversare a podului 35 de lei. Pentru autobuze, autocare şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone şi cu maximum trei axe (inclusiv), CNADNR a stabilit o taxă de 47 de lei. Cel mai mult achită şoferii de camioane cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minimum patru axe, respectiv 68 de lei pentru o trecere.

Tarifele au fost stabilite printr-un ordin emis de fostul ministrul al transporturilor, liberalul Ludovic Orban, în februarie 2008 şi se aplică pentru vehiculele înmatriculate în România şi în alte state, pentru fiecare trecere, indiferent de sensul de parcurs.

Agenţia de Control şi Încasare Feteşti, unde vor fi achitate aceste tarife, este situată pe tronsonul de autostradă Feteşti-Cernavodă, la km 144+251. 

Mai multe articole despre:
UE autostradă taxă norme pod litoral Cernavodă Feteşti