MENIU

Tăriceanu: Solicit actualei puteri să-şi asume responsabilitatea pentru dezastrul economic în care a adus România

Foto: gandul.info

Acuzele lui Traian Băsescu şi cele ale lui Emil Boc privind supradimensionarea aparatului administrativ central în timpul Guvernului Tăriceanu sunt nejustificate, a spus, vineri, fostul premier. Mai mult, Tăriceanu solicită actualei puteri să-şi asume responsabilitatea pentru "dezastrul economic în care a adus România, după doar 8 luni de guvernare".

"Cheltuielile cu personalul bugetar au crescut în perioada 2005-2008 exact atât cât a permis dezvoltarea economică. Pentru că economia României a crescut, am putut majora salariile şi pensiile astfel încât românii să aibă un trai decent. Astăzi, aceiaşi români îşi pierd locurile de muncă, plătesc taxe şi impozite în plus la stat şi se tem pentru siguranţa zilei de mâine din cauza acestei guvernări catastrofale", se arată într-un comunicat dat, vineri, publicităţii, de fostul premier.

În opinia lui Tăriceanu, preşedintele Băsescu şi premierul Boc invocă creşterea disproporţionată a cheltuielilor cu personalul bugetar fie din lipsă de responsabilitate, fie din incompetenţă.

Mai mult, Tăriceanu îl invită pe succesorul său la Palatul Victoria să cerceteze cu cât au crescut bugetele Administraţiei Prezidenţiale, ale Ministerului Turismului şi ale Ministerului Tineretului şi Sportului, în condiţiile în care criza afectează economia românească.

De asemenea, liberalul precizează că guvernul pe care l-a condus "nu a risipit niciun leu" din Fondul Naţional de Dezvoltare şi a acuzat puterea că nu ştie cum să utilizeze Fondul.

Coaliţiei PSD - PD-L i se impută şi faptul că, în numai opt luni, a dus România de la o creştere economică de 8%, la o contracţie de 8%.

"Solicit actualei puteri să renunţe la tema populistă şi mincinoasă privind greaua moştenire şi să-şi asume public responsabilitatea pentru dezastrul economic în care a adus România, după doar 8 luni de guvernare", susţine fostul prim-ministru liberal.

Primul-ministru Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, că, în perioada 2005-2008, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 200%, fapt ce nu îşi găseşte justificare în creşterea economică din acea perioadă.

"Cheltuielile cu personalul, în perioada 2005 - 2008, au crescut cu 200%. Deci, repet, cheltuielile cu salariile, cu personalul care lucrează în agenţie au crescut cu 200%. Am avut noi creştere economică de 200% în aceşti ani? Se vede aceasta în economie? Este clar că aici au avut loc abuzuri, că s-a umflat artifical în unele domenii acest aparat de stat. Creşterea per ansamblu, între 2005 şi 2008, este cu 16% a aparatului de stat, a numărului posturilor, iar salariile cu 200%", a explicat Boc.

Preşedintele Traian Băsescu declarat, miercuri seară, într-o emisiune la postul public de televiziune, că, în perioada următoare, aproximativ 10.000 - 15.000 de persoane vor trebui să plece din instituţiile statului şi agenţiile guvernamentale. Întrebat ce l-a determinat să avanseze diminuarea personalului din aparatul central cu 20%, şi nu un alt procent,  Traian Băsescu a explicat că este vorba despre o aproximare ce ţine cont de creşterea numărului de angajaţi din aceste structuri pe vremea fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu. "M-am uitat cu cât a crescut personalul în timpul guvernării Tăriceanu. Simplu. Şi mi s-a părut că a crescut excesiv, cam cu acest procent", a spus preşedintele.