MENIU

Tăriceanu: Referendumul este o "frumoasă şmecherie politică"

Foto: Realitatea TV

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, argumentând votul împotriva avizării referendumului cerut de preşedinte, că de fapt demersul reprezintă doar o "şmecherie" politică a lui Traian Băsescu, pentru a câştiga voturi la alegerile prezidenţiale.

Tăriceanu a calificat iniţiativa referendumului ca pe un "demers inedit". "Avem de-a face cu o frumoasă şmecherie politică, pe care preşedintele, cu simţul extraordinar de dezvoltat de a şti ce doreşte poporul, vrea să facă tranfer de simpatie de la această temă la domnia sa, pentru a-şi adăuga câteva procente în plus", a afirmat liderul PNL.

Potrivit lui Tăriceanu, problema unui Parlament unicameral sau bicameral "este atât de importantă" încât merită o dezbatere publică pe argumentaţie solidă, iar nu "populistă". Liberalul s-a adresat colegilor parlamentari de la PDL, întrebându-i că, dacă la un moment dat, poporul va da semne că nu mai vrea Parlament, ei vor pune şi acest lucru în aplicare.

"Dumneavoastră vreţi o preşedinţie mare şi extrem de vizibilă şi un Parlament mititel de tot, mă uit pe harta lumii, la est, inclusiv Rusia, şi văd acest model. La vest, fie am să văd republici parlamentare, fie monarhii constituţionale", a mai afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că PNL a militat din 1990 pentru sistem bicameral. "Putem accepta reducerea numărului de parlamentari, vom depune un proiect de lege pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Dar problema pe fond rămâne aceeaşi, votul nostru va fi negativ, împotriva unui aviz de organizare a referendumului", a încheiat Tăriceanu.