MENIU

Tăriceanu: Eroarea promovării legii salarizării profesorilor îi aparţine exclusiv lui Traian Băsescu

FOTO: bloombiz.ro

Liderul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, a răspuns la declaraţia lui Traian Băsescu în care acesta a afirmat că promovarea legii salarizării profesorilor trebuie asumată de întreaga clasă politică.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că promulgarea Legii de mărire a salariilor profesorilor este exclusiv o greşeală flagrantă a preşedintelui Traian Băsescu,deoarece PNL a atras atenţia asupra imposibilităţii aplicării ei.

"Promulgarea legii de mărire a salariilor profesorilor nu a fost o eroare a întregii clase politice, ci reprezintă o greşeală flagrantă şi evidentă care aparţine în exclusivitate preşedintelui Traian Băsescu", a fost reacţia fostului premier, care la sfârşitul anului trecut a susţinut că nu există bani pentru mărirea salariilor profesorilor.

Tăriceanu a precizat că, în calitate de prim-ministru, i-a "atras atenţia de nenumărate ori" preşedintelui cu privire la perspectiva crizei economice, la situaţia bugetului de stat şi imposibilitatea de a suporta mărirea salariilor profesorilor. "În acest sens i-am adresat scrisori oficiale în 1, 16 şi 22 octombrie 2008 punându-i la dispoziţie date economice concrete şi cifre care arătau faptul că bugetul de stat nu îşi putea permite mărirea salariilor profesorilor cu 50%", a susţinut fostul premier, făcând referire şi la luările publice de poziţie împotriva măsurii votate de Parlament.

"Iată de ce consider că ar fi fost corect şi demn ca preşedintele să-şi asume răspunderea doar în nume personal, eventual şi în numele aliaţilor săi politici din PDL şi PSD care în octombrie-noiembrie 2008 încercau să câştige voturi la umbra semnăturii prezidenţiale puse pe legea salarizării cadrelor didactice", a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a afirmat că, atât PNL, cât şi UDMR, au "avut curajul de a-şi asuma răspunderea în faţa electoratului" şi a se opune unei măsuri considerate, chiar de la vremea respectivă, doar "un exerciţiu de demagogie politică care pune întreaga ţară în pericol". "Am sacrificat voturi pentru a nu risca echilibrul economic al ţării", a susţinut el.

Tăriceanu a insistat să menţioneze că preşedintele nu trebuie să vorbească în numele PNL şi al membrilor Guvernului pe care l-a condus pentru că nu-i reprezintă.

"Preşedintele Traian Băsescu a ales să pună pe primul plan interesul său politic, electoral. Nu l-a interesat niciodată ce este mai bine pentru România pe termen mediu sau lung. A crezut că cel mai important lucru este ca partidul său, PDL, să câştige cât mai multe voturi. Acest calcul simplu a stat în spatele promulgării legii iar scuzele de acum, afirmaţiile de genul "nu am ştiut ce va urma" nu repezintă decât o încercare de păcălire a românilor, o minciună şi o încercare de scuză pentru vina de a fi ajuns într-o fundătură morală fără precedent", a mai afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că acţiunile de protest ale profesorilor sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice, şi nu al unor decizii ale elevilor şi părinţilor, şi că îşi asumă "eroarea" de a fi promulgat Legea de majorare a salariilor profesorilor.

"Îmi asum, alături de toată clasa politică, eroarea promulgării noii legi de salarizare a profesorilor",  a spus, de două ori în declaraţia sa, preşedintele Traian Băsescu, care a adăugat că prevederile legale nu au mai putut fi aplicate din cauza evoluţiei crizei economice.

Şeful statului a mai spus că "disputa între sindicatele profesorilor şi elevi şi părinţi, pe de altă parte, este inutilă". "Această dispută trebuie mutată, dacă tot trebuie să existe, între profesori şi politiceni", a spus Băsescu.