MENIU

Ţăranii nu mai au bani să-şi crească animalele, din cauza crizei financiare

Foto: Realitatea TV

Criza economică are efect de domino. Astfel că, din cauza lipsei de bani, ţăranii renunţă la creşterea animalelor. De acest lucru sunt afectaţi şi cei care deţin mori. Pentru că oamenii nu mai macină porumb sau furaje pentru animale, morăritul a devenit o afacere cu profit zero. În comunele vrâncene, mai bine de 30% din mori au dat faliment în ultimul an.

Numai într-un singur an localnicii din comuna vrânceană Răstoaca au renunţat la mai bine de jumătate din animalele din gospodărie, adică de la 370, numărul lor a scăzut la 140.

Constantin Florea este singurul morar din comună. Banii obţinuţi de la sătenii care-şi macină cerealele îi ajung doar ca să trăiască de pe o zi pe alta. "Merge din ce în ce mai prost. Lumea nu mai creşte animale. Înainte erau sute de saci aici, acum dacă mai găseşti vreo doi-trei saci. Sunt nevoit să o închid, în viitorul apropiat trebuie să o închid", a precizat morarul Constantin Florea.

Morăritul merge la fel de prost în tot judeţul. Potrivit Asociaţiei Morarilor şi Brutarilor din Vrancea, consumul de pâine a scăzut cu peste 30% în ultimii doi ani. Acesta este şi motivul pentru care cele 14 mori de făină din judeţ şi-au redus programul de lucru la jumătate. 

Mai multe articole despre:
Vrancea Morar morărit