MENIU

Tănăsescu, FMI: România a îndeplinit condiţiile pentru 30 septembrie, dar nu sunt încă date pe arierate

foto: NewsIN

Autorităţile române şi-au respectat angajamentele asumate în cadrul acordului cu FMI pentru data de 30 septembrie 2009, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, la The Money Channel, precizând însă că nu sunt încă disponibile datele privind arieratele.

"Pentru arierate nu avem încă date suficiente, însă din cele pe care le avem pot spune că la nivelul bugetului de stat sunt scăderi importante. Nu avem însă date pentru arieratele la nivelul bugetelor locale sau instituţiilor descentralizate", a explicat Tănăsescu.

În primele nouă luni din an, deficitul bugetar s-a plasat la 5,14% din PIB, sub ţinta stabilită de FMI, de 5,4% din PIB.

Tănăsescu a adăugat că experţii internaţionali nu analizează doar criteriile deja îndeplinite, "ci şi ce se va întâmpla", perspectivele economice pentru perioada următoare.

Pe termen mai lung, reprezentantul României la FMI a subliniat că statul nu trebuie să se abată de la calendarul pentru adoptarea euro, în ciuda faptului că în prezent România îndeplineşte mai puţine criterii de aderare decât îndeplinea cu 5 ani în urmă.

"Trebuie dus la îndeplinire, dar trebuie respectate ţintele, de reducere a deficitului bugetar, inflaţia trebuie să fie foarte scăzută, datoria externă să nu crească foarte mult. În 2004, România îndeplinea 4 din cele 5 criterii de convergenţă. Acum îndeplineşte doar două, este clar că avem foarte multă muncă de făcut", a afirmat Tănăsescu.