MENIU

T. Băsescu: Judecătorul trebuie să aplice legea, nu să creeze lege

Foto: comunicatemedia.ro
T. Băsescu: Doar respecând principiile potrivit cărora se înfăptuieşte justiţia, vom putea vorbi de o justiţie cu adevărat dreaptă

Rolul existenţei separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului dintre ele este de a se asigura un control reciproc al puterilor pentru a elimina orice tendinţă a acestora de a abuza de atribuţiile lor. Astfel, "judecătorul trebuie să aplice legea, nu să creeze lege", a declarat, vineri, Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat faptul că CSM este garantul independenţei Justiţiei în România, principiu care trebuie interpretat ca "independenţă faţă de celelalte puteri, nu şi faţă de lege". "Repet, nu faţă de lege", a subliniat Băsescu.

"Legalitatea este un alt principiu, la fel de important ca şi independenţa, în conformitate cu care Justiţia trebuie să funcţioneze. Cu alte cuvinte, judecătorul trebuie să aplice legea, nu să creeze lege. Doar respecând principiile potrivit cărora se înfăptuieşte justiţia, vom putea vorbi de o justiţie cu adevărat dreaptă", a continuat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a arătat că o justiţie dreaptă presupune nu doar legi bune, ci şi aplicarea acestora cu profesionalism şi respect de către toţi cei implicaţi, astfel încât oamenii să-şi recapete sentimentul de dreptate. "Nevoia de dreptate îi determină pe români să apeleze, pe toate căile legale posibile, pentru aflarea dreptăţii. Aşa se face că avem milioane de dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, şi suntem unul din primele state cu cele mai numeroase cauze aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului", a subliniat preşedintele.

Şeful statului le-a pus în vedere magistraţilor că rolul existenţei separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului dintre ele este acela de a se asigura un control reciproc al puterilor "în vederea eliminării oricărei tendinţe ale acestora de a abuza de atribuţiile lor".

Băsescu a pledat pentru crearea unor legi mai bune, dar şi pentru crearea unei jurisprudenţe unificate, unul dintre dezideratele europene, despre care a spus că nu crede "că se poate ajunge fără cooperare interinstituţională şi fără o armonizare a legislaţiei".

"În calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii îi revine sarcina de a găsi modalităţi prin care să mărească gradul de responsabilizare a magistraţilor, pentru că jurisprudenţa neunitară reprezintă modalitatea prin care norma de drept nu mai este predictibilă şi accesibilă publicului", a arătat şeful statului.

Băsescu a precizat că, în condiţiile în care numărul litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată a crescut semnificativ, rezolvarea crizei de personal, precum şi elaborarea unei legislaţii de resurse umane a sistemului judiciar sunt tot în sarcina Consiliului, care trebuie, în rezolvarea problemelor, să  ţină cont de realităţile economice ale ţării.

Mai multe articole despre:
magistraţi Traian Băsescu lege CSM judecători