MENIU

Sute de copii români de etnie romă din Spania sunt obligaţi să fure sau să cerşească

Foto: savethechildren.net

Sute de copii români de etnie romă sunt exploataţi în Spania de părinţii sau rudele lor, fiind obligaţi să fure sau să cerşească, transmite corespondentul RRA la Madrid. Potrivit Codului Penal spaniol, vârsta la care un copil poate să fie răspunzător pentru faptele sale este de 14 ani, motiv pentru care de obicei copiii trimişi în stradă să fure, în special în Madrid, în plin centru, au între 10 şi 14 ani.

Unii dintre ei au fost reţinuţi de peste 100 de ori în doar câteva luni şi eliberaţi imediat, pe baza actelor prezentate de părinţi sau de rude. Nicio autoritate nu doreşte cu adevărat să-şi asume răspunderea acestor copii, chiar dacă eforturile sociale şi financiare sunt uriaşe, de la plata unor sume lunare pentru mâncare şi produse de igienă, până la construirea unei şcoli într-o zonă apropiată taberelor ilegale.

Copiii trăiesc în case de carton în condiţii subumane, părinţii nu-i lasă să meargă la şcoală şi singura lor educaţie este cea primită pentru a fura, la 14 ani, pentru că nu mai pot fi trimişi în stradă din cauza riscului de a fi arestaţi, judecaţi şi condamnaţi şi, în consecinţă, inutili pentru familiile care-i exploatează.

Romii români şi-au făcut tabăra lor. În zona numită Galinero sunt aproximativ 100 de cocioabe din placaj, unde trăiesc aproape 400 de suflete, mai mult de jumătate dintre ei copii. Se calculează că un copil poate câştiga zilnic până la 1.500 de euro, bani care sunt trimişi în România, în Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, pepiniera de minori infractori din centrul Capitalei spaniole şi din alte capitale, pentru că de la Madrid romii se mută acum la Londra, unde au aflat că ajutoarele sociale sunt substanţiale.