MENIU

Suspecţii de la Ciorogârla sunt cercetaţi şi pentru infracţiuni de omor

Armele furate de la depozitul din Ciorogârla

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, şi procurorul general al DIICOT, Codruţ Olaru, au dat publicităţii detalii ale anchetei în cazul furtului de arme de la Ciorogârla.

Astfel, din cercetări complexe, la aproape un an de la furtul armelor din depozitul de la Ciorogârla, s-a stabilit, pe probe exclusiv ştiinţifice, că furtul a fost făcut de un grup infracţional organizat. Activităţile principale ale acestui grup erau traficul de droguri de mare risc şi traficul cu armament şi muniţie. Din primele informaţii date publicităţii, se pare că armele au fost furate şi ascunse timp de patru luni în diverse locuri, ulterior fiind demontate. O parte dintre cei 15 suspecţi arestaţi sunt cercetaţi pentru infracţiuni de omor.

\"Au fost făcute verificări şi cercetări în bazele de date. Numai pentru probele genetice au fost făcute comparaţii cu peste 10.000 de persoane. Costurile, din punct de vedere criminalistic, se ridică la aproximativ 50.000 euro. Imediat după furtul armelor, autorii au luat măsutri de conservare, ascunzându-le pentru o bună perioadă de timp. Ulterior armele au fost scoase, le-au demotat şi au încercat să ascundă seriile de înregistrare\", a rezumat Tobă ancheta furtului de armament de la Ciorogârla.

\"Armele care au fost găsite sunt în stare de funcţionare. Scopul furtului urmează a fi stabilit în cursul anchetei, dar nu excludem posibilitatea comercializării acestora. Din primele date rezultă că armele nu au fost folosite. Armele au fost furate fără muniţia aferentă, iar în cadrul percheziţiilor nu a fost găsită muniţie corespunzătoare acestui tip de armament\", a explicat şeful Poliţiei Române.

Inspectorul general al Poliţiei Române a asigurat că cercetările vor continua şi se face tot posibilul pentru recuperarea diferenţei de arme. Echipa care va contina cercetările va fi aceeaşi care a lucrat până în prezent.

Procurorul Şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a afirmat că o parte din datele anchetei nu pot fi făcute publice la această oră. \"Furtul armelor de la Ciorogârla a fost  făcut de un grup infracţional organizat despre care s-a aflat că avea două axe de activităţi ilegale: traficul de droguri de mare risc şi traficul cu armament\", a menţionat Olaru.

\"O parte din datele anchetei nu pot fi difuzate publicităţii până la această dată. Dosarul este unul deosebit de complex, datorită infracţiunii comise de  cele 15 persoane. Vorbim de un grup infracţional organizat. O parte din membrii grupului sunt cercetaţi pentru două infracţiuni de omor. Traficul de droguri de mare risc şi traficul de armament, erau cele două axe de acţiuni ale acestui grup infracţional.

\"Pe probe exclusiv ştiinţifice a rezultat că un număr de 15 inculpaţi sunt autorii furtului de la Ciorogârla. Vorbim de probe ADN. Ancheta noastră se bazează pe probe. Au fost recuperate 35 de arme de foc şi au fost confiscate încă 3 arme cu muniţia aferentă, despre care s-a stabilit că provin din alt loc. Activităţile derulate pentru recuperarea armamentului se desfăşoară în continuare. Ancheta noastră a durat 4 luni de zile. Fapta a fost comisă la sfârşitul lunii ianuarie 2009, iar o parte din aceşti inculpaţi au fost reţinuţi pentru alte infracţiuni, este vorba de trei inculpaţi\", a mai explicat Codruţ Olaru.

Ministrul Vasile Blaga a trimis mulţumirile sale tuturor forţelor care au participat la această acţiune. La propunerea IGPR ministrul Blaga a propus recompensarea a cinci poliţişi care şi-au adus aportul la această acţiune. Trei dintre aceştia au fost înaintaţi în grad.

Persoanele reţinute în dosarul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla au fost aduse luni dimineaţă la Tribunal. Ele au fost prezentate magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.