MENIU

Sunday Times: Bandele din Ţăndărei importă copii pentru fraude cu beneficii sociale de 5 milioane de euro

Foto: telegraph.co.uk

Poliţia din Anglia a întreprins o operaţiune cu nume de cod "Golf", asemuită de jurnaliştii britanici cu faimoasa capturare a mafiotului Al Capone.

Publicaţia britanică a publicat duminică pe prima pagină a ediţiei online un articol intitulat "Bandele importă copii pentru fraude cu beneficii sociale", care este însoţit de un alt material, despre Ţăndărei, oraşul care "s-a îngrăşat" de pe urma fraudării sistemului britanic de asigurări sociale.

Ţăndărei, explică săptămânalul britanic, un orăşel din estul României, este una dintre bazele presupuşilor traficanţi de copii. Aproape 100 de noi case impunătoare, evaluate la circa 20 de milioane de lire sterline (23 de milioane de euro), au fost construite aici în ultimii cinci ani. Poliţia britanică suspectează că ele au fost finanţate parţial cu banii obţinuţi din fraudarea sistemului britanic de asigurări sociale.

Ideea articolului publicat este că infractorii străini aduc copii în Marea Britanie - unii dintre ei chiar bebeluşi de numai trei luni - pe care îi folosesc pentru a frauda cu milioane de lire sterline sistemul de beneficii sociale al Marii Britanii.

Primarul din Ţăndărei: De unde să ştiu de unde vin banii?

Ziariştii de la Sunday Times au făcut propria investigaţie, inclusiv la Ţăndărei, în România, şi au descoperit că tinerii sunt luaţi de la familiile lor, sunt aduşi în Marea Britanie şi folosiţi pentru a cere în mod fraudulos ajutoare sociale bazându-se pe documente false care ar atesta o imigrare legală sau ocuparea unui loc de muncă.

Poliţia din Londra - scrie duminică The Sunday Times - a întreprins o operaţiune cu numele de cod "Golf", care a vizat o bandă de români, şi a găsit dovezi ce indică legăturile traficanţilor cu Ţăndărei. Fără a se teme de comparaţii, Sunday Times asemuieşte ofensiva lansată prin operaţiunea "Golf" cu cea care a dus la prinderea cunoscutului gangster din Chicago, Al Capone, închis în cele din urmă, în anii '30, pentru evaziune fiscală. Operaţiunea "Golf "a fost desfăşurată de o unitate din nordul Londrei, alcătuită din 14 oameni, şi a beneficiat de o finanţare europeană de un milion de lire sterline (1,15 milioane de euro).

"De unde să ştiu de unde au banii? Nimeni nu ne spune cum fac ei bani în străinătate, legal sau ilegal", a declarat săptămâna trecută primarul Vasile Sava.

Într-un raid care a avut loc la 11 august, în nord-estul Londrei - şi la care au participat şi poliţişti şi avocaţi români - poliţia a vizitat 24 de adrese şi a identificat 20 de copii, care probabil sunt victime ale traficului, dezvăluie publicaţia britanică.

Un parlamentar cere anchetă la nivelul UE

Autorităţile au găsit dovezi ale unor fraude cu peste 100.000 de lire sterline (circa 115.000 de euro), într-un caz o familie primind 24.000 de lire numai prin falsificarea datei unor documente. Într-un alt caz de folosire a copiilor traficaţi, o bandă este suspectată că a falsificat documente pentru cel puţin 500 de cereri de ajutor social, în valoare totală de 4,5 milioane de lire sterline (cca. 5 milioane de euro). Cu aceşti bani obţinuţi fraudulos infractorii străini îşi cumpără maşini de lux şi îşi construiesc case în oraşele de orgine, scrie Sunday Times, care publică de altfel, în articolul despre Ţăndărei, poza unei vile de aici însoţită de comentariul "Casele de lux abundă în Ţăndărei".

Şomerii români care vin în Marea Britanie nu ar avea în mod normal dreptul la beneficii sociale, dar bandele de traficanţi falsifică documente, atestând că au dreptul de a obţine numere de asigurare. Copiii sunt folosiţi pentru a pretinde beneficii suplimentare pentru casă, alocaţii sau alte facilităţi fiscale. Alte venituri le obţin din fraude la bancomate şi furturi din buzunare sau din magazine, scrie săptămânalul britanic.

În multe cazuri, notează publicaţia, părinţii sunt complici la traficarea propriilor copii. Aceşti copii sunt iniţiaţi în criminalitatea stradală şi sunt plasaţi unor adulţi cu care nu au nicio legătură de rudenie pentru ca aceştia să poată pretinde în mod fals beneficii sociale. Banii sunt vărsaţi în nişte conturi care sunt controlate de fapt de traficanţii copiilor.

Suspecţii folosesc servicii financiare gen Western Union sau MoneyGram pentru a trimite în România bani obţinuţi fraudulos nu numai în Marea Britanie, ci şi în Spania şi Italia, mai crede poliţia metropolitană.

Sistemul social şi fiscal al Marii Britanii este fraudat anual cu circa un miliard de lire sterline, din care milioane de lire se duc către criminalitatea organizată. Poliţia britanică şi-a început investigaţia în 2007, după ce a observat o creştere a criminalităţii în care erau implicaţi români, după aderarea ţării la UE.

"Este un scandal strigător la cer, acesta al unor oameni disperaţi de săraci care sunt aduşi aici pentru a deturna bani din sistemul de asigurări sociale. Actualele verificări sunt total inadecvate şi este nevoie de un răspuns la nivelul întregii Uniuni Europene", a cerut parlamentarul Anthony Steen, preşedintele unui grup parlamentar care se ocupă de traficul de femei şi copii.