MENIU

Sulfina Barbu revine la Ministerul Mediului după mai mult de doi ani şi jumătate

catavencu.ro

Sulfina Barbu, 42 de ani, a fost nominalizată, vineri, de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru postul de ministru al Mediului, ea revenind pe acest post după ce a fost ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor în primul cabinet Tăriceanu, între decembrie 2004 şi aprilie 2007.

După ce a părăsit postul de ministru, Sulfina Barbu a obţinut, în 2008, un fotoliu de deputat, ajungând ulterior, preşedintele Comisiei de Administraţie Publică, Planificarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor.

Sulfina Barbu a absolvit, în 1990, Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti cu specializarea geofizică, iar din 2005 este doctorand în Inginerie Civilă la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

În 2004, a urmat cursul privind managementul deşeurilor pentru ţările din Europa de Sud-Est, organizat de Agenţia JICA Japonia şi, doi ani mai târziu, un curs post-universitar în "Securitate şi apărare naţională" la Universitatea Naţională de Apărare Carol I. Din 1991 până în 1997, a lucrat ca inginer geofizician la societatea Prospecţiuni S.A, iar între 1997 şi 2001 a ocupat funcţia de director comercial la Industrial Construct SA.

În perioada 2001-2004 a fost director executiv adjunct la Primăria Municipiului Bucureşti - Direcţia de Protecţia Mediului şi Educaţie Ecocivica, interval în care a fost şi manager de proiect Life Ecomarket, membru în PIU, programul ISPA şi manager de proiect pe programul PHARE.

În calitatea sa de ministru al mediului şi gospodăririi apelor, Sulfina Barbu, a fost deseori actorul principal a unor evenimente sau dispute politice. Modul în care a gestionat criza provocată de inundaţii i-a adus multe critici, mulţi acordându-i o "bilă neagră" pentru modul cum a condus comandamentul de luptă împotriva inundaţiilor din 2005. De altfel, ea fost înlocuită la conducerea comandamentului cu Vasile Blaga.

Sulfina Barbu a susţinut introducerea taxei de primă înmatriculare, începând cu luna ianuarie 2007, pentru maşinile din import. La început, a susţinut că aceasta este o taxă gândită pentru protecţia mediului pentru ca, după numai o lună, să afirme, privitor la taxa de înmatriculare auto, că este prea mare pentru a fi considerată o măsură de protecţie a mediului.

Sulfina Barbu a jucat un rol important în organizaţia femeilor din PD, ocupând, de-a lungul timpului, mai multe funcţii în această organizaţie. În 2000 a fost aleasă preşedinte al Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat pentru sectorul 4, Bucureşti, funcţie pe care a ocupat-o până în 2001.
Din 2002 ocupă aceaşi funcţie, dar în cadrul filialei PD din sectorul 3. Începând cu 2003, a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei a Partidului Democrat - Departamentul Formare Candidate. A ocupat această funcţie până în 2006, când a fost aleasă preşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei a Partidului Democrat, funcţie pe care o deţine şi în prezent, după ce PD a fuzionat cu Partidul Liberal Democrat, în urma căreia a rezultat Partidul Democrat-Liberal.

Sulfina Barbu este membru al Biroului Permanent naţional al PD/PDL din 2004. În octombrie 2009, Sulfina Barbu a fosr aleasă vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European.

Lucian Croitoru a transmis Parlamentului pentru învestitură lista cu noua echipă formată din 14 miniştri.