MENIU

Sucurile carbo-gazoase de portocale au de 300 de ori mai multe pesticide decât apa de la robinet

Foto: flickr.com

Sucurile carbo-gazoase vândute de Coca-Cola în Marea Britanie conţin pesticide cu până la 300 de ori mai mult decât nivelul acceptat în apa de la robinet sau în cea îmbuteliată, informează Daily Mail.

Un studiu la nivel global a descoperit că nivelul de pesticide din sucurile de portocale şi de lămâie vândute sub marca Fanta, foarte populară printre copii, este foarte mare, mai ales în Marea Britanie.

Echipa cercetătoare a anunţat Guvernul, industria şi compania, şi i-a rugat să scoată chimicalele. Echipa a cerut, de asemenea, noi standarde de siguranţă în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare.

Industria neagă că cei mici sunt supuşi unui risc şi insistă că nivelul găsit de cercetătorii de la Universitatea din Jaen, din sudul Spaniei, nu este dăunător.

Cercetătorii au testat 102 doze şi sticle de băuturi răcoritoare, cumpărate din 15 ţări, pentru prezenţa a 100 de pesticide.

Experţii au declarat că nivelul de pesticide găsit era sub maximul admis pentru fructe, însă era "foarte ridicat" şi până la 300 de ori mai mare decât cel permis pentru apa de la robinet sau cea îmbuteliată.

Chimicalele detectate includ carbendazim, thiabendazol, imazalil, prochloraz, malathion şi iprodion. Acestea sunt aplicate, în general, fructelor, după ce sunt recoltate, pentru a opri dezvoltarea de ciuperci şi mucegăirea.

19 dintre produse au fost cumpărate din Marea Britanie, toate făcute de Coca Cola.

Două băuturi din portocale cumpărate din Marea Britanie conţineau imazalil de 300 de ori mai mult decât limita permisă pentru apa de băut.

Două produse similare conţineau de 98 de ori mai mult thiabendazol decât apa de băut.

Nivelul mediu al contaminării cu pesticide din băuturile britanice este de 17,4 la milion, de 34,6 ori mai mare decât maximul admis de UE pentru apă.

Coca-Cola din Marea Britanie insistă că aceste produse sunt sigure. Un purtător de cuvânt a declarat că toate aceste băuturi sunt testate şi că întrunesc normele de siguranţă în ceea ce priveşte produsele alimentare realizate din ingrediente agricole, care includ băuturile pe bază de suc de fructe.

"Nivelul minuscul, în general, detectat sunt în limitele zilnice acceptabile", a mai spus purtătorul de cuvânt.
Mai multe articole despre:
apă portocale băutură nivel coca cola lămâie pesticid