MENIU

SUA şi Rusia îşi trasează la Munchen viitorul relaţiilor strategice

Foto: Realitatea TV

Rusia şi Statele Unite îşi reglează zilele acestea, la conferinţa de securitate de la München, punctele comune şi disputele. De acestea va depinde, practic, arhitectura securităţii mondiale în următorii ani, în care administraţiile Obama şi Medvedev se vor afla la putere.

Ne-am putut constata dezacordul în privinţa Georgiei, spune James Appathurai, ambasadorul american la NATO. Cel rus, Dimitri Rogozin, s-a mulţumit să constate că vederile rămân, deocamdată, diametral opuse. Răceala dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică persistă mai ales că Rusia intenţionează să amplaseze o bază militară permanentă în Abhazia, regiune separatistă georgiană pe care a recunoscut-o ca stat independent după războiul din august anul trecut.

Nu la fel stau lucrurile în privinţa conflictului din Afganistan. Diplomaţii ruşi prezenţi la conferinţă au dat toate asigurările că Moscova este gata să-i ajute logistic pe occidentali în războiul împotriva talibanilor.

Un punct central al discuţiilor de culise ruso-americane este disputa legată de scutul antirachetă din Europa. Moscova a amânat deplasarea sistemelor de rachetă Iskander în enclava rusă Kaliningrad după sosirea lui Obama la Casa Albă.

Comentatorii spun că reluarea relaţiilor directe dintre Rusia şi NATO, întrerupte după conflictul din Georgia, va mai avea de aşteptat cel puţin pînă la reuniunea miniştrilor Apărării din statele Alianţei, programată pe 19 februaire la Cracovia.

Mai multe articole despre:
Rusia Munchen SUA