MENIU

SUA ar face presiuni asupra Marii Britanii să nu publice dovezi ale torturării suspecţilor de terorism

Foto: kindertrespass.com

Doi judecători britanici au respins miercuri o cerere a presei de a face publice dovezi despre torturarea deţinuţilor americani suspectaţi de terorism, argumentând că Statele Unite că au ameninţat să pună capăt schimbului de informaţii în domeniul securităţii.

Presa britanică s-a adresat justiţiei pentru publicarea în detaliu a dovezilor pe care le are Guvernul britanic despre tratamentul la care a fost supus Binyam Mohamed, cetăţean britanic de origine etiopiană, deţinut la Guantanamo.

Judecătorii s-au consultat cu Ministerul de Externe, iar consilierii juridici ai instituţiei au spus că Marea Britanie riscă să fie privată de cooperarea antiterorism cu Statele Unite, dacă justiţia permite publicarea detaliilor cerute de presă.

Judecătorii au decis că nu este în interesul general să dezvăluie în detaliu riscurile la care ar fi expusă Marea Britanie, dacă Statele Unite şi-ar înceta cooperarea. Ei spus însă că aceasta ar putea duce la o "creştere considerabilă a pericolelor cu care se confruntă cetăţenii din Marea Britanie, într-un moment în care persistă ameninţări teroriste grave".

Potrivit judecătorilor de la Înalta Curte, avocaţii lui Miliband au spus că ameninţarea unei revizuiri a cooperării, în cazul în care Marea Britanie face publice documente legate de torturile de la Guantanamo, există de mai mult timp şi continuă să existe după instalarea noii administraţii americane.

Ministrul de Externe britanic a negat ulterior că Statele Unite ar fi făcut presiuni asupra ţării sale. "Nu a existat nicio ameninţare din partea Statelor Unite că vor întrerupe cooperarea în domeniul informaţiilor", a spus Miliband. El a adăugat că Marea Britanie nu a ignorat sau autorizat niciodată folosirea torturii. 

Ministrul a explicat însă că schimbul de informaţii cu Statele Unite este vital pentru securitatea naţională şi se bazează pe păstrarea confidenţialităţii. "Dacă aceasta ar fi pusă sub semnul întrebării, ar apărea riscuri reale şi grave pentru continuarea schimbului de informaţii cu orice guvern", a spus el.

Mohamed, arestat în Pakistan în aprilie 2002, a fost acuzat că a urmat antrenamente în tabere Al-Qaida din Afganistan, alăturându-se apoi unei celule din Pakistan şi plănuind un atentat cu bombă radioactivă în Statele Unite.

Mohamed afirmă că s-a recunoscut vinovat, deşi nu este, după ce a fost torturat într-o închisoare din Maroc. În octombrie, un tribunal militar de la Guantanamo a respins acuzaţiile împotriva lui. Mohamed este în greva foamei din 5 ianuarie, protestând faţă de faptul că este în continuare deţinut, deşi nu a fost condamnat.

Un purtător de cuvânt al premierului Gordon Brown, citat de AFP, a precizat că nu are cunoştinţă despre niciun fel de ameninţări americane de întrerupere a cooperării împotriva terorismului. "Nu am discutat detaliile acestui caz cu noua administraţie americană", a subliniat el.