MENIU

Studenţii susţin asumarea de către Guvern a legilor educaţiei

Foto: iasiinfo.ro

Liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au declarat, miercuri, că susţin varianta asumării de către Guvern a legilor educaţiei şi au subliniat că intrarea în Parlament a actului normativ ar duce la o încetinire a reformei în învăţământ.

Preşedintele ANOSR, Cezar Hâj, consideră că abordarea în grabă a finalizării legii este greşită, iar asumarea de către Guvern trebuie să aibă loc după o perioadă bine stabilită de consultare publică.

"ANOSR susţine varianta asumării publice de către Guvern a unei legi a educaţiei. În opinia studenţilor, intrarea în Parlament ar duce la o încetinire a reformei în învăţământul românesc, mai ales dacă luăm în considerare experienţa ultimelor variante de legi, care au stat ani de zile pe masa comisiilor. Altfel, varianta promovării de către Parlament a legii nu oferă garanţia că documentul va fi adoptat", a declarat preşedintele ANOSR, prin intermediul unui comunicat de presă.

În opinia ANOSR, discuţiile pe marginea codului educaţiei s-au desfăşurat într-un cadru deficitar de lucru. Principalele probleme semnalate fac referire la lipsa unor materiale trimise în prealabil pentru consultare, ritmul de lucru prea alert impus pentru finalizarea legilor, lipsa unei coerenţe în abordare şi lipsa unui program stabil de lucru. În consecinţă, susţin reprezentanţii ANOSR, s-a generat o serie de întreagă de greşeli sau puncte de vedere prost înţelese pe parcursul discuţiilor.

"În ceea ce priveşte conţinutul codului, există încă o serie de puncte nevralgice rămase nerezolvate, cum ar fi refuzul introducerii unor politici coerente de stimulare a participării la educaţia superioară a persoanelor provenite din mediul rural, reglementarea mobilităţii interne pentru studenţi şi recunoaşterea educaţiei non-formale", arată comunicatul ANOSR.

Potrivit ANOSR, există şi puncte tari în noul cod al educaţiei, precum realizarea unui statut al studenţilor, reglementarea clară a participării studenţilor în toate comisiile şi consiliile existente în universităţi, cuantificarea activităţilor de voluntariat cu credite ECTS, păstrarea în continuare a subvenţiei pentru cazare şi asigurarea de către universităţi, în mod gratuit, la toate resursele de care acestea dispun.

ANOSR reuneşte 56 de organizaţii studenţeşti reprezentând 500.000 de studenţi la nivel naţional.
Mai multe articole despre:
studenţi lege educaţie ANOSR