MENIU

Studenţii şi elevii s-au întors la şcoală după vacanţa de iarnă

Foto: Realitatea TV

Studenţii şi elevii s-au întors la şcoală după vacanţa de iarnă. Anul 2009 începe cu o incertitudine pentru studenţi, căci profesorii universitari refuză evaluarea studenţilor în această sesiune.

Cadrele didactice din universităţi au ameninţat cu greva generală dacă salariile lor nu vor fi mărite cu 50% începând cu ianuarie 2009. În contextul acestei revolte, profesorii vor spune pas sesiunii de iarnă, supăraţi că ar putea beneficia de măriri de leafă abia în 2010.

De luni, şi elevii s-au întors la şcoală pentru a doua parte a primului semestru. Nu vor sta foarte mult în bănci deoarece de pe 31 ianuarie până pe 8 februarie intră iar în vacanţă. De această dată este vorba de câte zile libere pentru trecerea în al doilea semestru.

O altă minivacanţă vine de Paşti, de pe 11 până pe 20 aprilie. Anul şcolar se termină ceva mai devreme, pe 12 iunie. Pentru cei din clase terminale urmează însă Tezele unice sau Bacalaureatul.

Şcoala înseamnă însă şi testări şi note. Primii care se vor confrunta cu evaluări anul acesta sunt studenţii care intră în sesiunea de iarnă după 15 ianuarie.

În februarie au loc sesiunile speciale ale tezelor unice pentru elevii din clasele a şaptea şi a opta care nu au participat la examene în semestrul I. Din aprilie încep din nou emoţiile pentru cei din gimnaziu. Vorbim de tezele unice din semestrul al II-lea. Pe 29 aprilie, elevii susţin prima probă la limba şi literatura maternă. Urmează limba şi literatura română pe 5 mai, iar pe 13 mai proba la matematică. Elevii claselor a opta vor mai avea de trecut în plus şi un examen la istorie sau geografie, în funcţie de opţiune.

Şi anul acesta absolvenţii de gimnaziu sunt admişi la liceu pe baza opţiunilor evaluate de calculator. Prima sesiune de repartizare începe imediat după încheierea anului şcolar. Între 18 şi 25 iunie se completează opţiunile, iar pe 4 iulie vor fi afişate rezultatele. Pentru cei care nu sunt repartizaţi din prima într-un liceu, mai sunt două sesiuni în luna iulie.

Pentru absolvenţii de liceu examenele încep în a doua jumătate a lunii iunie. Bacalaureatul va cuprinde ca şi anul trecut trei probe orale, limba maternă, limba română şi o limbă modernă la alegere, şi patru probe scrise şi practice. Liceenii respinşi vor mai avea o şansă în luna august.

Calendarul examenelor va fi încheiat de studenţi. Pentru ei, în mai începe sesiunea de vară, iar restanţierii vor avea parte şi de o sesiune de toamnă. În cazul absolvenţilor de învăţământ superior, examenele de licenţă se desfăşoară fie în februarie, fie pe parcursul lunilor de vară. 

Mai multe articole despre:
şcoală elevi vacanţă