MENIU

Studenţii înscrişi la distanţă la \"Spiru Haret\" au fost reînmatriculaţi la zi şi la frecvenţă redusă

Universitatea Spiru Haret

În urma unei intervenţii a Ministerul Educaţiei la nivelul organizării Universităţii \"Spiru Haret\", instituţia de învăţământ a fost obligată, prin prevederi legislative, să reînmatriculeze studenţii care învăţau în programele de studii la distanţă, în alte programe acreditate şi autorizate.

Universitatea \"Spiru Haret\" a trecut la zi şi la frecvenţă redusă toţi studenţii care urmau studii la distanţă, modalitatea prin care aceştia vor face cursurile fiind una de tip teleconferinţă, pe internet, a precizat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Corneliu Toader.

\"Avem un număr mare de studenţi, de ordinul sutelor de mii. A trebuit să restructurăm structura programelor de studii, astfel încât să îi ajutăm pe toţi studenţii noştri să fie într-o structură normală din punctul de vedere al cerinţelor ministeriale, pe care noi le considerăm arbitrare. Lucrăm la aceste reaşezări administrative, mai ales că în urma problemelor din vară, unii studenţi s-au retras, dintre ei au fost studenţi care s-au reînscris ulterior, aşa că nu avem încă numărul studenţilor înscrişi\", spune Toader.

Trecerea a zeci de mii de studenţi de la programe la distanţă la cele la zi nu presupune, însă, suplimentarea numărului de profesori şi a necesarului logistic, pentru că universitatea se va baza tot pe un învăţământ la distanţă, dar de tip online, prin teleconferinţă.

\"Viitorul omenirii e învăţământul la distanţă. Dacă vrem să crească numărul absolvenţilor cu licenţă trebuie să acceptăm facilităţile oferite de calculator şi internet. Am cumpărat recent un sistem care permite ca profesorii şi studenţii să poată comunica în timp real, iar cursurile să fie susţinute, astfel, prin internet. Asta pe lângă sistemul de evaluare pe care îl foloseam, de tip blackboard, un sistem electronic tip grilă\", explică reprezentantul \"Spiru Haret\".

Universitatea foloseşte pentru evaluările finale acest sistem, care a înlocuit inclusiv examenul şi lucrarea de licenţă. \"Studenţii învaţă materia pentru 200-300 de întrebări, dintre care la examen primesc 20-30. Rezultatele sunt aflate la ieşirea din clasă. Este un sistem foarte obiectiv, până la urmă lucrările obişnuite de licenţă sunt deseori de tipul copy-paste\", consideră Toader.

În continuare, fie că studenţii au urmat cursuri fără frecvenţă sau la zi, ei sunt trecuţi fără diferenţă în acelaşi catalog. \"Este adevărat că toţi absolvenţii noştri sunt trecuţi în ordine alfabetică în cataloage, fără să se facă diferenţa după forma de învăţământ. Pentru noi contează specializarea, pentru că şi la zi şi la ID se învaţă acelaşi lucru. Contează examenul final\", crede Corneliu Toader.

Trecerea studenţilor înscrişi la ID în intervalul 2005-2008 la programe de studii autorizate a fost cerută Universităţii \"Spiru Haret\" printr-o ordonanţă de guvern adoptată în vara acestui an. Aceasta a fost una dintre măsurile impuse de autorităţi universităţii, singura transpusă într-o măsură legislativă. Motivele pentru care a fost nevoie de intervenţia ministerului au fost legate de faptul că, potrivit autorităţilor, universitatea îşi găseşte portiţe legislative pentru funcţionare, fără să respecte efectiv legislaţia în vigoare. Universitatea contestă însă acest lucru şi se află, în prezent, în proces cu Guvernul.

Celelate cerinţe pentru \"intrarea în legalitate a universităţii\" sunt numirea unui nou rector, găsirea unor soluţii pentru reducerea numărului extraordinar de mare de studenţi la un profesor, anunţarea agenţiei de calitate care acreditează universitatea şi publicarea documentelor necesare validării de minister a profesorilor şi conferenţiarilor universitari numiţi până în prezent doar de universitate.

Universitatea nu face, însă, niciun demers pentru respectarea celorlalte prevederi. \"Nu suntem de acord cu aceste cerinţe care limitează autonomia universităţii, şi care nu se practică niciunde în lume. Toate titlurile date de noi sunt în conformitate cu legea, chiar dacă ministerul spune altceva. Pentru acuzaţiile aduse de minister suntem în litigiu cu autorităţile, în acest moment, câtă vreme litigiile nu au fost rezolvate este opinie contra opinie. În privinţa numărului de politicieni care fac prte din structura universităţii, nu cred că un academician de talia lui Răzvan Teodorescu, un scriitor şi poet ca Adrian Păunescu, un jurist de anvergura Noricăi Nicolai nu fac cinste universităţii. Nu dăm toate cifrele şi numele pentru că nu ne interesează să facem asta, nu pentru asta a fost deschisă universitatea\", spune Toader.

În privinţa calităţii învăţământului, universitatea are alte priorităţi decât alegerea unei agenţii care să o acrediteze. \"ARACIS (Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, n.r.) nu este o structură reprezentativă şi credibilă pentru că e condusă de persoane care fac parte din corpul profesoral al universităţilor de stat. Vrem să ne orientăm pre agenţii de asigurarea calităţii din străinătate, cu o reputaţie profundă. Dar deocamdată suntem acreditaţi prin lege. Prin Legea educaţiei. Iar cea mai bună dovadă că funcţionăm la cele mai înalte standarde sunt studenţii noştri, avem peste 200.000 de absolvenţi care lucrează în drept, management, universităţi şi alte domenii cheie\", mai spune purtătorul de cuvânt al Universităţii.

Mai multe articole despre:
studenţi înmatriculare ID