MENIU

Studenţii basarabeni din Galaţi au comemorat, miercuri, revolta din aprilie de la Chişinău

Foto: newsin.ro

Studenţii şi tinerii basarabeni din municipiul Galaţi s-au adunat miercuri, în Grădina Publică, pentru a comemora revolta conaţionalilor lor, susţinută la Chişinău în aprilie, imediat după ce Biroul Electoral Central a anunţat victoria comuniştilor în alegerile parlamentare.

Victor Ungureanu, vicepreşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, s-a declarat nemulţumit de cum evoluează lucrurile pe scena politică moldoveană acum, după ce partidele democratice s-au aliat la putere, exprimându-şi temerea că vor fi declanşate alegeri anticipate.

Pe 6 aprilie, moldovenii din Chişinău au ieşit în stradă, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care i-au reconfirmat pe comunişti la putere. Revoltele s-au extins şi în România, în marile centre universitare unde învaţă tineri de peste Prut. La Galaţi, studenţii basarabeni au protestat zile în şir în Grădina Publică şi pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos", cerând reluarea scrutinului, despre care au spus că a fost fraudat de comunişti.

În timpul revoltelor, autorităţile de la Chişinău au închis punctele de frontieră cu România şi au introdus vizele pentru cetăţenii români. Acestea au fost eliminate recent, prin decret prezidenţial, de preşedintele interimar pro-occidental Mihai Ghimpu.