MENIU

Strauss-Kahn recunoaşte că Fondul a supraevaluat gradul de îndatorare al unor ţări

Foto: wikipedia.org

Şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a recunoscut că instituţia a supraevaluat gradul de îndatorare al unor ţări din Europa de Est, scrie AFP.

"O greşeală ce reprezintă 1% din produsul intern brut, în medie, nu este neglijabilă. Aceasta a fost reparată. Evident, aceasta nu a influenţat pieţele", a spus Strauss-Kahn. FMI a anunţat în 7 aprilie că a supraevaluat nevoile de finanţare externă ale unor ţări din Europa de Est, în cadrul unui raport recent, în mare parte din cauza unor erori de calcul, şi că va publica în curând datele corectate.

Problema vizează un tabel inclus de FMI în raportul de stabilitate financiară mondială publicat pe 21 aprilie, ce arată că multe ţări din Europa de Est au mari nevoi de finanţare. FMI a subliniat acest fapt ca o îngrijorare, pentru că multe ţări est-europene depind de băncile din Europa Occidentală pentru finanţare, iar criza financiară mondială a afectat creditarea.

Analiştii grupului financiar olandez ING detectaseră erori în datele FMI legate de datoria externă pe termen scurt a unor ţări din regiune, în care nivelul acesteia era supraestimat pentru state precum Polonia şi Cehia. Datele greşite anunţate de ING se refereau la raportul dintre datoria externă pe termen scurt şi rezervele valutare. FMI a anunţat un raport de 236% pentru Cehia, în loc de 89%, cât este nivelul real, de 210% pentru Estonia, în loc de 132%, şi 208% pentru Ucraina, în loc de 116%.