MENIU

Stolojan: Îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru următoarele şase luni este necesară pentru a vedea cum va evolua economia României

foto: NewsIN
Stolojan: După şase luni vom cunoaşte mai bine care sunt efectele crizei în România

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat că îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru următoarele şase luni este necesară pentru a vedea cum va evolua economia României, propunerea fiind discutată la nivelul coaliţiei ca ipoteză de lucru.

"În coaliţie se discută orice asemenea propunere, iar moratoriul a fost discutat ca propunere", a declarat, marţi, Stolojan. 

Democrat-liberalul susţine o asemenea variantă, deoarece orice creştere salarială s-ar face în condiţiile în care prognozele economice devin din ce în ce mai pesimiste. "Părerea mea personală este că un moratoriu pentru şase luni privind promisiunile din campanie şi creşterile de salarii şi pensii din ultimele luni de mandat ale Guvernului precedent este oportun, pentru a vedea ce se întâmplă cu economia şi cu veniturile bugetare. Nu numai în România, dar şi în SUA şi statele europene toate prognozele care se fac în următoarele luni au un grad foarte mare de incertitudine. Ultima prognoză a Comisiei Europene şi cea a FMI, care va apărea pe 29 ianuarie, sunt mai proaste decât acum două luni", a spus democrat-liberalul.

El a afirmat că Executivul este nevoit să păstreze un echilibru între cheltuieli şi venituri şi să nu angajeze creşteri salariale în lipsa unor venituri care să asigure compensarea creşterilor. "Orice propunere de a majora ceva sau de a reduce un venit al bugetului de stat trebuie compensat printr-o reducere de cheltuieli în altă parte sau o creştere a veniturilor bugetare. Asta-i constrângerea pe care trebuie să o respecte Guvernul", a afirmat Stolojan. 

Pe de altă parte, pedelistul a spus că trebuie menţinut şi un echilibru între măsurile de austeritate şi protejarea categoriilor sociale cu venituri reduse astfel încât criza economică să nu se transforme într-o criză umană. 

Întrebat cum comentează refuzul PSD de a sprijini îngheţarea salariilor, Stolojan că precizat că "există şi considerente politice foarte puternice". 

Guvernul ar putea propune în noul proiect de buget îngheţarea salariilor bugetarilor pentru cel puţin şase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma să fie făcută abia din septembrie, în trei tranşe de câte 10%, până la sfârşitul anului, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul public de radio, că nu ar reacţiona negativ dacă Guvernul ar propune un moratoriu de şase luni pe majorări salariale şi de pensii pentru a folosi banii de la buget în investiţii.

Mai multe articole despre:
Theodor Stolojan salarii moratoriu