MENIU

Stil de viaţă sănătos: Zahăr alb versus zahăr brun

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

"Consumul de zahăr în cantitate crescută este dăunător organismului indiferent de tipul de zahăr. Acesta favorizează apariţia obezităţii şi produce modificări la nivelul profilului lipidic. Zahărul poate suprima imunitatea, accentuează hiperactivitatea la copii şi favorizează apariţia depresiei. De asemenea, favorizează tulburările de concentrare la şcolari. Poate să crească nivelul trigliceridelor, să scadă nivelul colesterolului bun, creşte nivelul colesterolului rău şi creşte riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardio-vasculare", a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutriţionist, Oana Braga.

La nivelul tubului digestiv, consumul de zahăr interferează cu absorbţia calciului şi a magneziului. "Favorizează apariţia cariilor dentare. Produce hiperaciditate gastrică şi scade sensibilitatea la insulină. În plus, favorizează fermentaţia bacteriilor din colon", a declarat aceasta.



Diferenţele majore dintre zahărul alb şi zahărul brun este prezenţa melasei. Aceasta este un produs obţinut din procesarea trestiei de zahăr şi a sfeclei de zahăr în vederea obţinerii zahărului. "Cu cât este mai rafinat zahărul, cu atât cantitatea de melasă este mai redusă. Zahărul brun este mai puţin rafinat, în timp ce zahărul alb este extrarafinat. Melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier", a completat Oana Braga.

Studiile au demonstrat că o lingură de melasă asigură 20% din necesarul zilnic al nutrienţilor enumeraţi mai sus. "Melasa lipseşte din zahărul alb datorită procesului de rafinare, în timp ce în zahărul brun se regăseşte în cantităţi de 3,5% (vorbim de zahăr brun light) şi 6,5% (zahăr brun dark)", a explicat Oana Braga.

Cel mai frecvent zahăr brun care se găseşte în comerţ este obţinut din zahăr alb rafinat la care se adaugă melasă. Însă cantitatea de melasă regăsită în acest tip de zahăr apare într-o cantitate insuficientă pentru a asigura aportul de vitamine şi minerale.  

"O altă diferenţă între cele două tipuri de zahăr constă în numărul de calorii. Mai exact, 100 de grame de zahăr brun conţine 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame de zahăr alb are 390 de calorii", a conchis medicul nutrţionist.

Citeşte şi Top 10 al celor mai sănătoase fructe de toamnă