MENIU

Stil de viaţă sănătos: Paste versus pizza

Foto: users.wfu.edu
Foto: igda.org

Viața agitată și ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Emblemele gastronomice ale Italiei, pastele şi pizza, au cucerit întrega lume. Sunt la îndemână, uşor de preparat şi mai ales foarte gustoase. Beneficiile pentru sănătatea organismului sunt însă puţine.

Pastele obişnuite, realizate din făină albă, au multe calorii, peste 350 la 100 de grame. Deşi au la bază grâul, foarte bogat în proteine, vitamine şi minerale, procesul industrial de fabricare a făinii albe duce la pierderea tuturor beneficiilor alimentare ale acestuia. În final, în paste mai rămân, în cantitate foarte mare doar glucidele, care, potrivit studiilor, favorizează apariţia diabetului.

Astfel, glucidele foarte rafinate, au o încărcătură glicemică ridicată şi provoacă o secreţie mai mare de insulină. In 1997 si 2004, Universitatea Harvard a arătat că la femei, cu cât alimentaţia este mai săracă în fibre şi bogată în alimente cu încărcătură glicemică ridicată, există un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2. De asemenea, din cauza încărcăturii glicemice ridicate, pastele ar putea favoriza cancerul de sân şi tiroida.

Există însă şi în cazul pastelor o alegere mai sănătoasă. Ne putem bucura de gustul lor delicios, dar în acelaşi timp putem beneficia şi de un conţinut nutriţional ridicat, cu ajutorul pastelor integrale.

Pastele integrale au cel mai bun conţinut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – şi de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc şi mangan. Fibrele formează un gel care ajută stomacul şi absorbţia de glucoză. De aceea spaghetele normale au o încărcătură glicemică de 37, pe când cele integrale de 23.

Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru că ele conţin tărâţe şi germeni de cereale şi astfel sunt reţinute nemodificate vitaminele şi mineralele.

Pizza, unul dintre cele mai celebre produse la nivel internaţional, nu intră pe lista alimentelor sănătoase. Pizza tradiţională pe care oricare dintre noi o poate cumpăra de la magazine sau din restaurante este compusă din faină albă, brânză, ketchup, rareori tomate reale, mezeluri (cârnaţi, pastramă, salam) şi diferite sosuri realizate din ulei vegetal hidrogenat, tip margarină, un ulei nociv pentru inimă şi vasele de sânge. În aceste condiţii, pizza tradiţională este practic o combinaţie de carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi. Antioxidanţii lipsesc aproape în totalitate din conţinutul pizzei, un asemenea produs fiind mai degrabă un pericol pentru sănătate.

În anumite condiţii, pizza ar putea fi o mâncare sănătoasă, însă numai dacă ingredientele sunt alese cu mare grijă. Astfel, trebuie utilizat grâu integral pentru aluat, ulei de măsline, roşii crude sau un suc natural de roşii, carne slaba (exclus mezeluri), măsline, brânză slabă şi multe legume. Antioxidanţii din legume şi cerealele integrale ar putea preveni cancerul, bolile cardiovasculare şi boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Nutriţioniştii susţin însă fructele şi legumele proaspete sunt întotdeauna de preferat pastelor şi pizzei.

Citeşte şi Stil de viaţă sănătos: carne versus soia