MENIU

Statutul provinciei Kosovo, o problemă spinoasă

Tensiunile din Kosovo au reizbucnit pe fondul unei profunde nemulţumiri faţă de viitorul statut al provinciei, pronosticat de ONU. Protestul a fost planificat de Mişcarea pentru Autodeterminare, care cere independenţa fără negocieri cu Serbia.

Protestatarii cer organizarea unui referendum pentru independenţă şi au criticat raportul mediatorului ONU, care ar urma să fie adoptat luna viitoare în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

O parte dintre albanezi sunt nemulţumiţi de supravegherea europeană şi de ampla autonomie de care ar urma să beneficieze cei 100 de mii de sârbi kosovari.

Nici Belgradul nu este de acord cu planul ONU, pe care-l consideră o încălcare a integrităţii teritorială a Serbiei. Peste 50 de sârbi au manifestat la Paris împotriva raportului ONU şi a independenţei Kosovo. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria "Nu independendenţei Kosovo", "Pământul Kosovo este sârbesc".

Cele două părţi vor relua, pe 21 februarie, la Viena negocierile pentru statutul provinciei. Mediatorul ONU, Marti Ahtisaari a apreciat că este dificil de imaginat o soluţie negociată pentru provincie, atât timp cât Belgradul nu doreşte independenţa Kosovo, iar 90 la sută dintre kosovari nu acceptă nimic altceva decât independenţa totală.
Mai multe articole despre:
Kosovo violenţe