MENIU

Statul român şi-ar putea diminua participaţia la EnergoNuclear, de la 51% la 20%

Foto: gandul.info

Participaţia statului român la EnergoNuclear, compania care va realiza reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, s-ar putea diminua de la 51%, cât este în prezent, până la 20%, a declarat agenţiei NewsIn directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea.

"Cred că participaţia statului la compania de proiect care va construi unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă s-ar putea diminua de la 51% până la 20%, de la cât au plecat iniţial negocierile. Am citit şi noi afirmaţiile ministrului Videanu referitoare la flexibilitatea în negociere. Având în vedere că România deja a împrumutat de la FMI, nu ştiu cum îşi va mai susţine statul partea de finanţare la proiect", a precizat Adrian Borotea.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că faza de pre-proiect la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care iniţial ar fi trebuit să dureze 18 luni, este prea lungă şi trebuie urgentată. "Nu s-a pus problema diminuării participaţiei statului la proiect, în acest moment. Vom avea suficientă flexibilitate în procedurile pentru demararea cât mai rapidă a acestei investiţii", a explicat atunci Videanu.

Reprezentantul CEZ România îşi menţine estimările privind costurile totale ale construirii celor două reactoare, de până la trei miliarde euro, în loc de patru miliarde euro, cât estimase Guvernul Tăriceanu. Cu o participaţie de 51%, statul român ar suporta jumătate din costurile de finanţare.