MENIU

Statul român ar fi putut să facă o economie de 100 milioane euro la construcţia autostrăzilor

Foto: RTV

Statul pierde peste 100 de milioane de euro în urma atribuirii contractelor pentru construirea autostrăzilor! Cel puţin aşa au calculat jurnaliştii de la Cotidianul, după ce au analizat şi ofertele celorlalte companii care au participat la licitaţii.

Potrivit jurnaliştilor, autorităţile nu au ales firmele cele mai ieftine aşa că au încheiat contractele de construcţie cu societăţile care au avut oferte mai scumpe.

Potrivit ziarului Cotidianul, contractele asupra cărora planează semnul întrebării vizează centura de ocolire a municipiului Arad, tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia, drumul Arad - Oradea dar şi autostrada Medgidia- Constanţa. În toate aceste contracte, încheiate în ultimele luni, câştigătoare a fost desemnată compania care s-a situat pe locul al doilea, din punct de vedere al ofertei financiare. Jurnaliştii de la Cotidianul au comparat ofertele acestora cu cele care au pierdut licitaţiile şi au ajuns la concluzia că, dacă ar fi fost alese firmele mai ieftine, statul ar fi făcut o economie de peste 100 de milioane de euro.

Pe de altă parte, oficialii din Ministerului Transporturilor susţin că aceste contracte au fost negociate, de comisii de analiză, timp de mai multe luni. Şi oricum, nu întodeauna preţul este elementul decisiv în acordarea unui contract.

"Comisia de evaluare stabileşte care este cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnico – economic. Deci şi preţul este o componentă importantă în punctaj, dar şi partea tehnică", a spus Adrian Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor.

Autorităţile susţin că vor analiza contractele menţionate de jurnaliştii de la Cotidianul şi, dacă se va demonstra că sunt atribuite în mod nejustificat, vor lua măsurile necesare împotriva celor găsiţi vinovaţi.