Statul american va demara un plan de restructurare la General Motors
Cel mai mare constructor american de automobile, General Motors, a intrat de luni sub protecţia legii falimentului. Falimentul General Motors este cel mai mare din industria auto şi al treilea ca mărime din istoria Statelor Unite.
Pentru americani, General Motors a reprezentat unul dintre pilonii industriei americane. Cu datorii de aproape 30 de miliarde de dolari, constructorul auto General Motors este victima creşterii preţului petrolului şi a scăderii vânzărilor de automobile.
GM a pierdut teren în faţa maşinilor eficiente şi performante fabricate de competitorii japonezi. Conform planului de intrare în faliment, guvernul va pompa 30 de miliarde de dolari în GM, pe lângă ajutorul de stat precedent de 20 de miliarde. Astfel plătitorii de taxe americani deţin acum peste 60% din activele constructorului auto.
Guvernul urmăreşte să creeze o companie viabilă care să poată concura pe piaţa internaţională. Conducerea General Motors plănuieşte să pună pe picioare în cel mult 90 zile o nouă companie care va continua să producă modelele de succes ale GM. În schimb va renunţa la modelele neprofitabaile Saturn şi Hummer, va închide cel puţin 11 fabrici şi va concedia peste 20.000 de angajaţi.
Intrarea în faliment a GM nu a avut un impact important asupra Bursei având în vedere că titlurile companiei s-au tranzacţionat sub un dolar. Acţiunile GM, însă, au fost scoase din componenţa indicelui Dow-Jones.