MENIU

Starurile de la Woodstock , după "summer of love"

Foto: targetx.com

Fie că vorbim despre moarte, carieră fenomenală sau coborâre în infern, artiştii de la Woodstock au cunoscut destine variate, dar mulţi dintre ei continuă să cânte, la 40 de ani după, rămânând marcaţi de idealurile a ceea ce s-a numit "summer of love".

Patru minute pot rezuma cele trei zile ale libertăţii, muzicii şi respingerii războiului din Vietnam: deconstrucţia imnului american de către Jimi Hendrix. Este apogeul eroului chitarei, care, după o ultimă prestaţie la festivalul de pe insula Wight, Hendrix a fost găsit mort, la 27 de ani, pe 18 septembrie 1970. Vocea spartă a lui Janis Joplin s-a stins o lună mai târziu.

Moartea lor, la fel ca cea a lui  Brian Jones sau a lui Jim Morrison, la un interval de câteva luni, simbolizează finalul unei epoci marcate de experimentarea drogurilor de tot felul. Totuşi, cei mai mulţi dintre artiştii care s-au produs la Woodstock urcă şi acum pe scenă. Pentru câţiva dintre ei, festivalul, dar mai ales filmul şi discul care au înregistart evenimntul au fost o trambulină de lansare.

Este cazul unui bătrân instalator din Sheffield, care a reluat melodia celor de la Beatles,"With a little help from my friends". Interpretarea compulsivă a făcut din Joe Cocker un star. După o coborâre în infern, a revenit miraculos în anii '80, datorită unor cântece de succes, ca "You can leave your hat on" şi "Unchain my heart".

Woodstock marchează, de asemenea, debutul lui Carlos Santana şi a muzicii sale inedite, o combinaţie de jazz, rock şi ritmuri latino-americane. Santana va triumfa în 1999 cu "Supernatural", care se vinde în aproape 25 de milioane de exemplare. Chitaristul, care va lansa cel de-al 38-lea album al său în luna octombrie, vrea să devină, peste şapte ani, pastor.

După moartea bateristului Keith Moon, cei de la The Who se despart în 1982, dar se reunesc episodic pentru concerte şi turnee. Cei doi supravieţuitori,  Roger Daltrey şi Pete Townshend, au înregistrat un nou album, în 2006, "Endless Wire". Trupa Grateful Dead continuă să aibă succes în Statele Unite, până la moartea leaderului Jerry Garcia, în 1995.

Încă pe afişele festivalelor majore, Crosby, Stills & Nash şi-au continuat cariera, alternând albume solo şi refaceri ale trupei, cu sau fără partenerul lor episodic, Neil Young. Dintre toţi artiştii de la Woodstock, el îşi va reactualiza stilul, apelând mereu la alternanţe între folk, country şi  rock garage şi încercând chiar stilul electronic. În anii '90, Neil Young a devenit o figură tutelară a unei noi generaţii de muzicieni (Sonic Youth, Nirvana).

Mulţi artişti au rămas ataşaţi idealurilor hippie. Richie Havens, care a deschis festivalul intrpretând "Freedom", s-a dedicat educării copiilor în spirit ecologic, iar Joan Baez a cântat pentru Solidarnosc. În ceea ce-l priveşte pe  Joe McDonald, autorul imnurilor anti-Vietnam ("unu, doi, trei, de ce ne batem noi? Nu mă întrebaţi, nu mă interesează, următoarea orpire: Vietnam"), acesta a devenit un specialist în infirmieria de război Florence Nightingale.