MENIU

Stănculescu: Militaru a dat comandă să fiu ucis la Revoluţie

Stănculescu:O parte din vină pentru oamenii care au murit în timpul Revoluţiei o are Armata

Împrejurarea o povesteşte chiar el într-un interviu publicat în Adevărul. Fostul general are şi propria sa explicaţie pentru cei aproape o mie de oameni care au murit după fuga lui Ceauşescu.

O parte din vină pentru oamenii care au murit în timpul Revoluţiei o are Armata din cauza slabei instruiri a soldaţilor şi a proastei comunicări dintre diversele unităţi ale Armatei. Aşa îşi explică fostul general de carieră Victor Atanasie Stănculescu faptul că după fuga lui Ceauşescu au murit aproape o mie de oameni.

,,În Armată ne călcam pe picioare şi eram fără legături, de aceea ne-am şi împuşcat între noi\'\'. Întâi au tras militarii ei între ei. ,,Dacă se spunea că în Cimitirul Ghencea sunt terorişti, trăgeau militari neinstruiţi cum trebuie. Trăgeau toţi, ca la nuntă... Asta era pregătirea: toată vara au fost 80.000 de militari la munci agricole şi pe şantiere, nu la instrucţie...\"

A doua explicaţie este aceea că generalul Militaru, numit Ministru al Apărării de Ion Iliescu, a vrut să şteargă orice urmă privind legăturile sale cu KGB-ul. Una dintre mişcări a fost arestarea şi doborârea, la ordinul său, a elicopterului în care se aflau generalii Nuţă şi Mihalea. Aceştia lucraseră la un dosar numit ,,Corbii\" care conţinea numele ofiţerilor infiltraţi de sovietici în Armata română. Cei doi, care veneau de la Arad, au fost arestaţi în tren la Simeria şi urcaţi într-un elicopter care a fost apoi doborât.

Pe lângă aceasta, Stănculescu dezvăluie că răzbunarea a fost completă. Plus răzbunarea că Militaru a strâns din toate arhivele pe care le-a găsit - s-a dus la Piteşti, la arhiva Securităţii - toate documentele lui, care aveau legătură cu el...\" Acelaşi general Militaru ar fi pus la cale şi execuţia Ceauşeştilor.

,,Era şi logic. Militaru nu putea să fie decât un adept al acestei acţiuni, ca să închidă şi ultima verigă pe care o mai avea\". Militaru ar fi vrut să îl ucidă şi pe Stănculescu, aşa cum a făcut cu şeful USLA. În faţa Ministerului Apărării s-a tras şi în Tabul în care se afla Stănculescu.

,,S-a tras de pe un tanc ... iar de pe un transportor cu 14,5. Proiectilul de 14,5 a pătruns prin blindaj şi i-a luat gâtul locotenentului-major de lângă mine... Comanda putea să fie de la cineva trimis de Militaru în zonă\'\', a povestit Stănculescu.