MENIU

SRI: Foştii procurori Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu au făcut afirmaţii despre date clasificate

<descriere>

Serviciul Român de Informaţii precizează că a respectat procedurile legale în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unor autorizaţii de interceptare a comunicaţiilor la solicitarea DIICOT în cazul Hayssam.

Foştii procurori DIICOT Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu au făcut afirmaţii care se referă la \"date clasificate din dosarele instrumentate de Parchet, cu sprijinul SRI, în domeniul securităţii economice\", prezentând trunchiat sau eronat unele informaţii, arată SRI într-un comunicat remis miercuri.

\"Constatăm că o serie de afirmaţii ale foştilor procurori Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu se referă la date clasificate din dosarele instrumentate de Parchet cu sprijinul Serviciului în problematica securităţii economice. Unele date transmise de SRI pe parcursul cooperării au fost preluate trunchiat şi interpretate eronat de către foştii magistraţi\", se arată în comunicatul SRI.

SRI afirmă, de asemenea, că acuzaţiile aduse de cei doi procurori nu au la bază \"niciun fel de fapte reale, ci reprezintă speculaţii tendenţioase post-factum ale unor evenimente şi situaţii, care aduc prejudicii de imagine Serviciului Român de Informaţii şi pot afecta interesele de securitate ale României\".

În comunicat se arată că SRI dezaprobă \"încercările de atragere a serviciului în dispute cu caracter sau substrat electoral\" şi precizează că va continua să îşi desfăşoare activitatea \"în limitele neutralităţii şi echidistanţei politice\".

SRI precizează, totodată, că a respectat procedurile legale în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unor autorizaţii de interceptare a comunicaţiilor la solicitarea DIICOT în cazul Hayssam şi că nu a înregistrat disfuncţii sau nereguli în cooperarea cu alte instituţii.

În comunicatul SRI se arată că relaţiile serviciului cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) sunt \"foarte bune şi se desfăşoară în strictă conformitate cu cadrul normativ în vigoare\". \"În acest sens, art. 12 din Legea 14/1992, privind organizarea şi funcţionarea SRI prevede că \"la solicitarea organelor judiciare competente, cadre anume desemnate din Serviciul Român de Informaţii pot acorda sprijin la realizarea unor activităţi de cercetare penală pentru infracţiuni privind siguranţa naţională\", activităţi ce se desfăşoară în concordanţă cu prevederile Protocolului de cooperare între SRI şi PICCJ\", informează SRI.

De asemenea, SRI menţionează că toate aspectele legate de cazul plecării din ţară a lui Omar Hayssam au fost verificate în repetate rânduri de Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, nefiind identificate încălcări ale cadrului normativ sau ale metodologiilor de lucru.

Potrivit Serviciului, activităţile echipelor operative ale SRI în cazurile desfăşurate în cooperare cu organele de aplicare a legii s–au realizat cu respectarea strictă a competenţelor şi responsabilităţilor ce revin celor două instituţii.

În ceea ce priveşte punerea în aplicare de către SRI a unor autorizaţii de interceptare a comunicaţiilor la solicitarea DIICOT, instituţia noastră a respectat procedurile legale, realitate ce poate fi constatată din analiza documentelor ce au fost înainte Parchetului, se arată în comunicat.

În plus, SRI precizează că rezultatele activităţilor de cooperare din acest caz se află în prezent pe rolul organelor judiciare, care urmează să se pronunţe, potrivit legii