MENIU

SRI a interzis accesul la înmormântarea generalului de Securitate Nicolae Pleşiţă

foto:lupta-ns.blogspot.com

Generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă, fostul şef al al Departamentul de Informaţii Externe (DIE), a fost înmormântat pe 30 septembrie, în oraşul natal Curtea de Argeş, la cimitirul parohial Sf. Dumitru, fiind condus pe ultimul drum de aproximativ 50 de persoane.

Slujba de înmormântare s-a ţinut la biserica Sf. Gheorghe din cartierul Capu Dealului şi printre cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la generalul Nicolae Pleşiţă s-au numărat foşti colegi din structurile de Securitate din perioada comunistă. Accesul în biserică a fost restricţionat de către ofiţeri SRI şi nu au avut avut voie să-l vadă decât rude apropiate sau foşti colegi din Cluj, Râmnicu Vâlcea sau Piteşti.

Printre cei care au făcut parte din cortegiul funerar s-a aflat şi generalul Gheorghe Andreescu, fost şef al Inspectoratului Judetean Vâlcea al Securităţii Statului. Foştii subalterni de la Cluj Napoca au trimis o coroană funerară, la fel şi o unitate din cadrul SRI, dar şi generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Departamentul Securităţii Statului. Fiul generalului Pleşiţă a refuzat să facă orice fel de declaraţie şi pentru că starea de sănătate nu i-a permis să stea în biserică, bărbatul a preferat să stea în timpul slujbei pe o bancă în curte.

Ofiţerii SRI nu au permis accesul decât până la poarta cimitirului, motivând că aşa este dorinţa familiei.

În replică, şeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, a declarat că Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu a avut nicio implicare în organizarea funeraliilor generalului Nicolae Pleşiţă şi nu a avut ofiţeri care să participe la înmormântare

Generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă a murit pe 28 septembrie într-un spital din Bucureşti, în urma unor afecţiuni cronice.