MENIU

Spotul de promovare a Zilei Tineretului, considerat "publicitate electorală" de către CNA

Foto: ziua.ro
Cătălin Tolontan: CNA a luat astăzi o decizie care aşează Guvernul României în dezacord cu statul român
Cătălin Tolontan: Monica Iacob Ridzi a cumpărat ştiri şi reportaje la televiziunile din România

CNA a decis, marţi, să dea somaţii posturilor de televiziune care, în perioada 1-4 mai, au prezentat spotul Ministerului Tineretului şi Sportului de promovare a Zilei Tineretului, pe motiv că s-ar fi încălcat interdicţia difuzării de publicitate politică în afara campaniei electorale.

Prevederea invocată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru această decizie este articolul 155 din Codul audiovizual, potrivit căruia publicitatea politică, reprezentată de clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic, este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Campania electorală pe posturile de radio şi televiziune a început pe 8 mai, la ora 00.00, şi s-a încheiat pe 6 iunie, la ora 7.00. 

În spotul Ministerului Tineretului şi Sportului, ministrul de resort, Monica Iacob Ridzi, apărea alături de cântăreţul Dan Bittman şi de actriţa Maria Dinulescu. Protagoniştii spotului prezentau la unison mesajul "De 2 Mai, de 2 ori mai tânăr", pe data cu pricina fiind sărbătorită Ziua Tineretului. 

Membrii CNA au decis că spotul ar fi publicitate electorală după trei ore de dezbateri aprinse, care au pornit de la o sesizare formulată de jurnalistul Cătălin Tolontan, redactor-şef al cotidianului Gazeta Sporturilor. 

Întrebat despre motivul pentru care s-a considerat că Monica Iacob Ridzi apare în spot ca om politic, şi nu ca demnitar sau simplu cetăţean, vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a spus că, în cadrul discuţiei, el a semnalat dificultatea de a delimita acest lucru, dar că, în final, consiliul a votat în unanimitate pentru somarea tuturor televiziunilor care au difuzat spotul.

"CNA a luat astăzi o decizie care aşează Guvernul României în dezacord cu statul român. CNA a decis în unanimitate de voturi  că spoturile MTS care au promovat acţiunea de la 2 mai au fost spoturi politice  prin care Monica Iacob Ridzi şi-a făcut campanie electorală în mod ilegal potrivit codului CNA. Asta înseamnă că ministrul Monica Iacob Ridzi şi-a făcut campanie electorală în mod ilegal înainte de începerea oficială a campaniei cu bani de la buget", adeclarat jurnalistul Cătălin Tolontan în cadrul emisiunii Realitatea te priveşte. Cătălin Tolontan a subliniat că având în vedere această situaţie Guvernul ar trebui să reacţioneze.

Mai multe articole despre:
CNA Monica Iacob Ridzi Ziua Tineretului amendă CNA