Spitalului Judeţean din Piteşti s-a aprovizionat cu ser antiviperin, după ce o fată a fost muşcată de viperă în Munţii Făgăraş
Autorităţile sanitare din Argeş au luat măsuri ca urmare a incidentului de duminică, din zona cabanei Capra, când o turistă a fost muşcată de o viperă şi în nici un spital din judeţ nu exista ser antiviperin, începând de miercuri acest antidot putând fi găsit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.
"Având în vedere adresa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi suspiciunea existenţei în arealul judeţului Argeş a şerpilor din grupa viperină, deşi judeţul Argeş nu este pe harta de răspândire a acestor şerpi în România, vă comunicăm că începând de miercuri, 05.08.2009, în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti se află vaccin antiviperin. Am achiziţionat acest vaccin pentru a trata cu promptitudine şi cu competenţă eventualele cazuri de muşcătură de viperă care se prezinta in unitatea noastră" se arată în comunicatul remis de Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.
În această vară, în judeţ s-au înregistrat două cazuri de muşcături de viperă. Duminică, salvamontiştii din Curtea de Argeş au salvat o femeie, de 36 de ani, din Vâlcea, care, în timp ce se plimba pe malul pârâului Capra, a fost muşcată de picior de o viperă. Salvamontiştii au reuşit să extragă o parte din venin cu ajutorul unui dispozitiv special. Soţul turistei nu a mai aşteptat ambulanţa şi a plecat cu maşina personală spre spitalul din Curtea de Argeş. Turista a fost preluată de o salvare în localitatea Căpăţâneni, iar la spital s-a constatat că nu există ser antiviperin.
S-a luat legătura cu toate spitalele din judeţ, însă în nici o unitate medicală din Argeş nu exista ser antiviperin, astfel încât pentru salvarea femeii au fost contactete spitale din judeţele limitrofe. Au răspuns solicitării spitalele din Braşov şi Vîlcea. Femeia muşcată de viperă a fost transportată la Spitalul Judeţean din Vâlcea şi în prezent se află în afara oricărui pericol.
Salvamontiştii spun că tânăra a avut mare noroc, pentru că muşcătura nu a fost profundă, iar vipera a lăsat venin printr-un singur colţ. Este al doilea caz petrecut în această vară, după ce în luna iunie o altă turistă a fost muşcată de un şarpe veninos.
Într-un comunicat remis de Serviciul Public Salvamont Argeş se
precizează că pentru a evita muşcătura de viperă, se recomandă ca
turiştii să poarte bocanci de munte, chiar dacă temperatura este
ridicată. Turiştii nu trebuie să poarte şlapi sau pantofi sport şi de
asemenea trebuie să privească atent către zona în care urmează să
păşească. În zonele cu vegetaţie înaltă turiştii trebuie să lovească
tufele cu un băţ, pentru a alunga viperele care s-ar putea afla în zonă.
"În cazul unei muşcături de viperă, care se prezintă ca două înţepături
la distanţă de 3-4 milimetri distanţă, trebuie să sunaţi la 112 sau
0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent,
prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi
folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie să stea cât mai
liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în
corp şi să aştepte sosirea personalului calificat", se arată în
comunicatul Salvamont.