MENIU

Spitalul de pneumoftiziologie Vaslui, lăsat în paragină din lipsă de fonduri

Foto: urbaniulian.ro

Bolnavii de tuberculoză internaţi la pavilionul nr. 3 Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui stau în condiţii inumane. Clădirea este veche, de apoape 90 de ani, şi niciodată nu a suferit reparaţii capitale din lipsa fondurilor.

Pereţii sunt crăpaţi şi scorojiţi, duşumele sunt putrede, faianţa a căzut, tâmplăria  este veche, geamurile nu se închid, iar mobilierul este din tablă. 

"Imobilul este foarte vechi, de aproape 90 de ani, niciodată nu au fost fonduri pentru reparaţii majore. Interiorul este dezolant, iar în cazul unui cutremur, acoperişul s-ar putea prăbuşi. Este o clădire mare, întinsă. Aici a fost şcoală normală, iar compartimentarea nu are legătură cu o unitate spitalicească. Pentru bolnavii de tuberculoză ar trebui respectate nişte norme deosebite ca şi tubaj, spaţiu, număr de paturi. În acest moment nu se poate vorbi de condiţii europene în spitalul de pneumoftiziologie ", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Carmen Rotaru. 

Aceasta a precizat că în aceste zile se efectuează igienizarea imobilului, deoarece pereţii nu au mai fost văruiţi de mai bine de 20 de ani.

Pentru reabilitarea spitalului de tuberculoză a fost întocmit un proiect derulat prin Consiliul Judeţean, dar banii nu au mai fost alocaţi, din cauza crizei financiare. Suma necesară pentru reconsolidarea spitalului este de 10 milioane de lei.

Situaţia Spitalului de Pneumoftiziologie nu este singulară. Pavilionul nr 2 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în care funcţionează Secţiile Infecţioase şi  Dermato-Venerice se află într-o stare deplorabilă. Clădirea este veche de peste 50 de ani şi niciodată nu a suferit reparaţii majore. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a inclus clădirea într-un proiect de reabilitare şi modernizare.

"S-a făcut o schiţă de recompartimentare a spitalului, cu vestiare, grupurile sanitare, duşuri o cameră de triaj modernă şi un compartiment HIV -Sida, care obligatoriu trebuie să aibă o încăpere separată, pentru consult.  Ideal ar fi o clădire nouă, dar în condiţiile actuale şansele sunt foarte mici", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Carmen Rotaru.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a pavilionului nr 2 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu finanţare prin Consiliul Judeţean  a fost întocmit, dar din lipsă de fonduri, acesta nu a fost aprobat.

Mai multe articole despre:
Vaslui spital bolnavi fonduri tuberculoză paragină