MENIU

Spitalul de Cardiologie Covasna a început lucrările de reabilitare, din bani de la minister

Foto: panoramio.com

La Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna au început lucrările de modernizare şi reabilitare, care vor fi realizate din cele trei milioane de euro alocate anul acesta de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

Managerul spitalului, Monica Sporea, a declarat că au început lucrările cu refacerea bazinului de înot, pe care îl vor transforma într-unul semiolimpic, iar concomitent se lucrează la reţeaua de alimentare cu apă, în condiţiile în care fostul sistem nu asigura apă rece curentă pentru tot complexul şi pacienţii de la etajele superioare se plângeau mereu de acest lucru, mai ales vara. Totodată, au fost montate schele şi pentru lucrările de izolare exterioară la Pavilionul D al unităţii medicale, urmând să fie începute lucrările şi la Pavilionul central, la structura clădirii.

"Suntem în grafic, avem bugetul asigurat pentru aceste lucrări", a precizat managerul Spitalului.

Ministerul Sănătăţii a cuprins în fila de buget pentru acest an suma de trei milioane de euro pentru Spitalul de Cardiologie din Covasna, bani promişi de ministrul Ion Bazac cu ocazia vizitei sale în judeţ din luna februarie. Banii vor fi acordaţi în funcţie de cum se decontează lucrările, iar destinaţia acestor fonduri este una clară şi se referă la reparaţii capitale ale complexului - bazin de înot, vila pentru copii şi sala de sport, pavilionul central şi vila D. O altă parte din bani va fi folosită pentru aparatură de ultimă generaţie, pentru fizioterapie, de testare la efort şi altele, dar şi pentru refacerea instalaţiei termice a spitalului.

Spitalul de Cardiologie din Covasna este căutat anual de o mulţime de oameni din întreaga ţară, unitatea având aproximativ 16.000 de pacienţi anual. Numărul cererilor este însă dublu, în special între lunile mai -  august şi zilnic, iar, potrivit conducerii spitalului, unii oameni ar fi în stare să doarmă şi pe băncile din parcul complexului pentru a prinde un loc liber. Din acest motiv, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, conducerea spitalului intenţionează să solicite ministerului suplimentarea numărului de paturi, pentru a primi mai mulţi pacienţi.

"Dacă am mai putea atrage medici, m-aş gândi să cerem după reabilitare suplimentarea numărului de paturi", a precizat Monica Sporea, cu menţiunea că şi anul acesta cererile sunt inclusiv până în luna decembrie.

Spitalul de Cardiologie este unic în ţară şi oferă un cadru natural deosebit, foarte căutat de bolnavii de inimă. Din păcate, în ultimii ani unitatea nu a beneficiat de fonduri de la minister pentru reabilitări şi modernizare, motiv pentru care, la una din vizitele sale în judeţ, preşedintele Traian Băsescu spunea că este păcat ca acest spital să fie tratat ca un "dispensar comunal".